Paniksituation för svenska bönder – Sämsta skörden på över 25 år

Foto: Pixabay
  • Måndag 16 jul 2018 2018-07-16
E-post 110

SVERIGE Den torka som drabbar Sverige ger svenska bönder enorma problem. Svensk spannmålsproduktion är den sämsta sedan 1992 och Sverige kommer tvingas importera vete för att klara situationen.

Svenska bönder går mot den sämsta spannmålsskörden på över 25 år. Snittskörden kommer hamna flera miljoner ton lägre än vanligt och en stor brist på bröd, öl och kött kommer att uppstå, det uppger Expressen.

Det abnormt varma vädret i Sverige följs av en torka som orsakar stora problem för den svenska livsmedelsförsörjningen. Just nu upplever svenska spannmålsbönder den värsta torkan sedan 1992.

– Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett uttalande, enligt Expressen.

Även svenska mjölk- och köttbönder upplever stora problem eftersom torkan orsakar en brist på grovfoder åt djuren. Detta har lett till att många bönder behöver nödslakta sina boskap.

Den låga skörden kommer öka importkraven på vete för den svenska ekonomin. Den svenska självörsörjningen av livsmedel är idag kraftigt eftersatt och torkan förvärrar situationen.

LÄS ÄVEN: Kaos och svält väntar Sverige vid internationell kris – Studie pekar ut Sveriges sårbarhet

Regeringen har utlovat stöd till de svenska bönderna men har ännu inte uppgett hur det stödet kommer delas ut.

DEBATT: Edward Nordén och Anna Jung: Det är inte sommarens torka som gör att svenska bönder går på knäna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag