Panshiri om afghanerna: ”Att återvända hem är ju som ett misslyckande”

Bild: FT Bild/Louise Dahlberg
  • Torsdag 6 Dec 2018 2018-12-06
E-post 320

Många av de ensamkommande som fått uppehållstillstånd genom gymnasielagen är hemlösa och överlever på kriminalitet i städer som Västerås och Uppsala. I Staffanstorp knivhögg en ensamkommande en jämnårig för att kunna bli hemskickad. Nyheter Idag har pratat med Mustafa Panshiri om kraven många afghaner har hemifrån om att stanna kvar i Europa och försörja släkten.

Poliser i Uppsala och Västerås har den senaste tiden slagit larm om att många av de ensamkommande afghaner som fått uppehållstillstånd genom gymnasielagen lever på gatan och dras in i kriminalitet.

Läs mer: Fick uppehållstillstånd för gymnasiestudier – säljer droger på gatorna

En polisman i Västerås har beskrivit deras tillvaro som ett ”parallellsamhälle” präglat av kriminalitet, medan Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, berättat för SVT Uppsala om ett ”gatugäng” på ett 30-tal ensamkommande som säljer droger på Uppsalas gator.

Bli PLUS-medlem och läs vår intervju med Mustafa Panshiri om situationen för många afghaner:

–  ”När man kommer till Europa så ska man som tack för att familjen hjälpt till med den här resan och finansierat den ta hand om familjen hemma”

– ”Dagen innan hade han försökt ta livet av sig och jag var inne med honom på BUP, dagen efter när vi sitter och pratar med hans släktingar berättar han om hur fantastiskt och bra det är i Sverige”

– ”En signifikant andel kommer inte vilja åka hem, utan antingen väljer man att bo som papperslös i Sverige eller så söker man sig till ett annat europeiskt land”

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag