Pappa gripen i Göteborg – misstänks ha gift bort 14-årig dotter i Palestina

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 27 jun 2019 2019-06-27
E-post 2001

GÖTEBORG Ett föräldrapar i Göteborg hämtade hem sin 14-åriga dotter från ett LVU-hem och reste utomlands. Nu misstänks paret för att ha fört sin dotter till Palestina för tvångsgifte. Pappan har gripits av polis och begärs häktad medan mamman ännu eftersöks. 

Ett föräldrapar från Göteborg misstänks för att ha gift bort sin 14-åriga dotter i Palestina, rapporterar SVT Väst.

Pappan anhölls den 23 juni och begärdes under onsdagen häktad av åklagare. Pappan nekar till brott enligt åklagare. Mamman har ännu inte påträffats.

Paret misstänks för grov egenmäktighet med barn och vilseledande till tvångsäktenskap, och polisen förhör nu flera personer som varit närstående till familjen.

Läs även: Mormor dömd för äktenskapstvång mot flicka: ”Måste antingen giftas bort eller dödas”

Utredningen om familjen inleddes i höstas efter en anmälan från kommuntjänstemän, men har stått stilla då familjen varit bortrest.

– Man måste ha något för att kunna agera, om alla inblandade personer är borta så är det svårt att göra något, säger åklagare Peter Larsson som leder förundersökningen till SVT.

Hämtade dottern från LVU-hem

Parets dotter var LVU-omhändertagen, men återvände till hemmet efter samråd med föräldrarna. När dottern kommit hem reste familjen utomlands, enligt misstankarna till Palestina där flickan giftes bort.

– Såvitt vi vet är hon det ja, mer vill jag inte säga, säger åklagare Peter Larsson till SVT.

Var dottern befinner sig och hur hon mår är inte känt. UD är inkopplade men vill inte kommentera ärendet till SVT med hänvisning till ”individens säkerhet och den konsulära sekretess som finns för att skydda individen”.

Inte heller den berörda stadsdelens Individ- och familjeomsorg vill kommentera ärendet till SVT, utan hänvisar till sekretess.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag