Parisborna röstar om elsparkcyklarnas framtid

Parkerade elsparkcyklar i Paris. Foto: Chabe01 CC BY-SA 4.0
  • Söndag 2 apr 2023 2023-04-02
E-post 0

På söndag hålls en omröstning i Paris om de elsparkcyklar som finns för uthyrning ska få vara kvar i staden eller inte. Den franska huvudstaden var en av de första städerna att införa elsparkcyklarna, men kan nu alltså komma att förbjuda dem.

Det var i januari som Paris socialistiska borgmästare Anne Hidalgo kungjorde att omröstningen skulle äga rum. Detta för att få frågan bort från dagordningen innan 2024 då staden arrangerar OS.

Hidalgo är själv för ett förbud av elsparkcyklarna, som hon beskriver som en källa för ”anspänning och oro”. Hon menar dock att hon oavsett resultat kommer att respektera omröstningen, som hon tidigare beskrivit som en ”offentlig konsultation”, rapporterar Deutsche Welle.

Läs även: Karatelärare i 80-årsåldern skallade elsparkcyklist

Enligt France 24 introducerades elsparkcyklarna i Paris för fem år sedan. Sedan dess har oansvarigt användande och ett stigande antal olyckor lett till en förändrad attityd från stadens politiker gentemot transportmedlet.

Ett argument för elsparkcyklarna har varit deras miljövänlighet. Men det har på senare tid ifrågasatts av motståndarsidan.

– De är helt ärligt inte särskilt ekologiska, de blir skadade och lämnas liggande varsomhelst, sade Anne Hidalgo i fransk tv i januari enligt France24.

– Vi kan inte hålla dem på offentliga platser och de orsakar trafiksäkerhetsproblem, speciellt för äldre och funktionshindrade, fortsatte hon.

Läs även: Äldre man körde in i elsparkcykel – avled

I omröstningen kommer även EU-medborgare som inte har ett franskt medborgarskap att få rösta. Deltagandet förväntas emellertid att bli lågt, vilket tros gynna förbud-sidan.

Den andra sidan har från sitt håll försökt uppmuntra unga att gå ut och rösta. Detta eftersom merparten av dem som använder elsparkcyklarna är under 35, enligt de tre företag (Lime, Dott och Tier) som hyr ut fordonen.

På söndagen erbjuder företagen dessutom gratis resor till alla användare som säger att de ska rösta. Därtill har de betalat influencers i sociala medier för att stötta deras sak, skriver Deutsche Welle.

Vill du förbjuda hyrbara elsparkcyklar i svenska städer?
433 röster (se resultat)

Läs även: Ebba Busch: Centern är som en felparkerad elsparkcykel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag