Pascalidous attack på Panshiri: Har ”piskat igång sina hatsoldater”

Bild: Faksimil Twitter
  • Måndag 27 sep 2021 2021-09-27
E-post

GÖTEBORG Kulturprofilen Alexandra Pascalidou anklagar Mustafa Panshiri för att ha ”piskat igång sina hatsoldater” efter att han delat ett klipp från ett panelsamtal mellan dem från bokmässan i Göteborg på Twitter. Enligt Pascalidou visar händelsen ”med all önskvärd tydlighet att vi behöver försvara det fria ordet, yttrandefriheten och demokratin”.

Under helgen har det varit bokmässa i Göteborg. På grund av de kvarvarande pandemirestriktionerna har mässan sänts digitalt i form av en serie panelsamtal, och på lördagen hettade det till när Mustafa Panshiri deltog i ett panelsamtal som modererades av Alexandra Pascalidou, bland annat känd som programledare för ”Ring P1”.

Läs även: Strandhälls attack på Arpi: ”Yxhögern”

I ett klipp från samtalet som Panshiri lagt upp på Twitter hamnar han och Pascalidou i debatt om nyttan att göra värnplikt.

– Lumpen är ett av dom sammanhangen där din etnicitet, sexuell läggning, kön inte spelar någon roll utan du är där för att utföra en uppgift, och det är ett bra sätt att mötas, det är ett bra integrationstillfälle, säger Panshiri.

– Men hur kan lumpen vara ett integrationstillfälle? När en ytterst liten minoritet av svenskar gör lumpen? Alltså det är säkert fler som studerar djuphavsfiske eller något sånt där, säger Pascalidou och fortsätter.

– Det är ju en subkultur. Och den innehåller ju också moment som… alltså militära moment, att man ska lära sig montera ihop ett automatvapen… är det verkligen klokt?

– Jag förstår inte, det är ju under Försvarsmaktens ögon, och de gör ju säkerhetskontroller, de vet vilka som är där. Vi har gjort lumpen i hur många år som helst, svara Panshiri.

– Men det finns ju forskning som visar på att människor som har varit militärer också begår brott. Vi har flera sådan här fall i Sverige, inte minst han Mattias Flink, polismorden i Malexander bland annat och så vidare. Så jag tänker såhär: varför just göra lumpen?

– Som jag sa, det är en bra miljö där man samlas och har ett gemensamt mål att till exempel försvara Sverige och träffa alla från olika etniciteter och hitta någonting man tillsammans kämpar för.

Pascalidou uppskattade inte att Panshiri lade upp ett klipp från panelsamtalet på Twitter. I ett inlägg på Instagram skriver hon att han ”piskat igång sina hatsoldater på Twitter då jag ifrågasatte hans haltande assimilationsråd”.

Enligt Pascalidou visar händelsen ”med all önskvärd tydlighet att vi behöver försvara det fria ordet, yttrandefriheten och demokratin”.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av ALEXANDRA PASCALIDOU (@pascalidou)

Mustafa Panshiri säger till Nyheter Idag att det inte stämmer att han ”piskat igång sina hatsoldater”.

– Det är ju inte sant, jag har bara lagt upp ett videoklipp på samtalet.

Är det rättvist att kalla dina följare för ”hatsoldater”?

– Folk har reagerat, och jag står inte bakom allt. Det är klart att vissa går över gränsen och skriver rasistiska och sexistiska kommentarer, men som sagt, jag har bara lagt upp ett klipp, och det är folk som har reagerat på klippet.

Läs även: ”Detta är ett hot mot yttrandefriheten”: Pascalidous attack mot Bali efter tweet om ”Greklandsexpert”

Läs även: Pascalidou på nationaldagen: ”Man föds inte till svensk”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag