Passtider bokas och säljs vidare – lagligt enligt polisen

Bild: Faksimil SVT
  • Fredag 18 mar 2022 2022-03-18
E-post 292

Vill du tjäna en extra hacka på ett myndighetshaveri? Boka upp lediga passtider och sälj vidare till desperata svenskar som vill åka utomlands i sommar. Helt lagligt enligt polisen och fullt görligt eftersom bokade passtider inte är personliga.

Det har varit svårt att få tider för att få pass i Sverige den senaste tiden, med kötider på flera månader i stora delar av landet.

Men vissa personer utnyttjar tillfället och semestersugna svenskars desperation. Redan den 9 mars rapporterade Sveriges Radio om att passtider säljs vidare i arabiskspråkiga Facebookgrupper, med tider till salu i flera städer över hela landet.

Läs även: Människosmugglare inför rätta – hyrde ut svenska pass till illegala immigranter

Nu meddelar polisen att verksamheten inte bryter mot svensk lag.

– Det är inte olagligt att överlåta en tid till någon annan, säger Sara Lind, processledare för pass och ID-kort på polisens rättsavdelning, till SVT Nyheter Stockholm.

– Vi är inte glada åt det vi ser helt enkelt, den utvecklingen som har skett nu. Det sabbar ju för medborgare som vill boka tider på vanligt sätt förstås, att någon säljer dem, fortsätter hon.

På en fråga från programledaren om polisen kan införa personliga bokningar med exempelvis personnummer som inte kan överlåtas säger Lind att man ”ser över” det.

– Vi ser över med vår leverantör vilka tekniska lösningar vi kan få fram för att minska att man överlåter tider på det här sättet och göra bokningarna mer personliga.

Enligt Lind beror haveriet på att polismyndigheten gjort en felaktig prognos för hur snabbt samhället skulle avskaffa covidrestriktionerna. ’

– Enligt våra prognoser trodde vi att samhället skulle öppna upp mer gradvis än vad som faktiskt skedde. Nu öppnades det upp från en dag till en annan, säger hon.

Prognosen när det gäller passkaoset är att det kommer pågå resten av året, säger Lind.

– Jag skulle kunna tänka mig att det kommer vara högt under hela året.

Läs även: Kallar Putin ”galen diktator” – SR: ”Det är ju din åsikt”

Läs även: Inledde relation med flicka i 10-årsåldern – får nära en kvarts miljon i skadestånd efter att ha friats för våldtäkt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag