Påstås ha dömts för misshandel – nu anmäler Yüksel SR för förtal

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans / Nyheter Idag
  • Lördag 3 sep 2022 2022-09-03
E-post 188

I veckan rapporterade Ekot att Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel sedan tidigare är dömd för ringa misshandel i Turkiet. Yüksel nekar dock till anklagelserna och meddelar att han kommer anmäla Sveriges Radio för förtal. ”Vi står såklart fast vid publiceringen”, skriver Sveriges Radios ansvarige utgivare Klas Wolf-Watz i ett sms till Nyheter Idag.

Enligt Sveriges Radio har man tagit del av ett dokument från en turkisk domstol som visar att Yüksel dömdes för ringa misshandel efter en företeelse 2009. Misshandeln ska enligt dem ha riktats mot en släkting till partiledaren och renderat i ett villkorligt bötesstraff.

Men Yüksel hävdar att detta inte stämmer. I ett inlägg på Facebook berättar han om sin kontakt med SR innan publiceringen.

”Jag berättar för SR om att jag har varit med om en händelse 2009, där jag blev anklagad för detta och även blivit förhörd. Därefter minns jag inte att jag ska ha tagit del av ett sådant beslut. Jag har definitivt inte heller betalat några böter”, skriver han.

Vidare skriver Yüksel att enligt advokater och turkiska domstolar måste ett beslut ha en stämpel och underskrift som ”bevis på sin äkthet”, något som han menar att det aktuella dokumentet saknar. Han påstår även att han påpekat detta för SR men att de trots hans invändning står fast vid dokumentets äkthet.

”Även motparten i beslutet berattar (sic!) att hen kan dementera anklagelsen men får inte komma till tals av SR”, skriver Yüksel.

Partiledaren fortsätter sedan med att hävda att mediernas jakt på Partiet Nyans har nått nya gränser och att de försöker göra allt för att stoppa dem.

”Jag kommer självklart att anmäla SR för förtal och även till Medieombudsmannen”, avslutar han inlägget.

Men Sveriges Radio backar inte från inslaget.

”Vi står såklart fast vid publiceringen”, skriver Klas Wolf-Watz, ansvarig utgivare vid Sveriges Radio, i ett sms till Nyheter Idag.

Läs även: Förolämpad M-politiker håller öppet för debatt mot Yüksel

Läs även: Yüksel polisanmäler swishkampanj – hävdar att den är ”organiserat bedrägeri”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag