Yüksel polisanmäler swishkampanj – hävdar att den är ”organiserat bedrägeri”

Mikail Yüksel. Foto: Pressbild Partiet Nyans
  • Lördag 30 jul 2022 2022-07-30
E-post 715

En Swishkampanj försöker ruinera partiet Nyans genom att swisha en krona till partiets swishnummer, vilket skulle innebära att partiet förlorar en krona i avgift. Partiets ledare Mikail Yüksel skriver emellertid på Twitter att Nyans har ett avtal med banken som gör att de inte förlorar några pengar, och att kampanjen har polisanmälts.

På sociala medier har folk uppmanats att swisha en krona i bidrag till Nyans som ett sätt att ruinera partiet, något som Bulletin tidigare har rapporterat om. Detta eftersom varje bidrag skulle kosta partiet två kronor och innebära en förlustaffär.

Nyans partiledare Mikail Yüksel skriver på Twitter att en polisanmälan har gjorts mot dem som deltar i kampanjen. Han hävdar dessutom att partiet genom deras avtal med banken inte kommer att debiteras för bidragen på en krona. Därtill höjer han ett varningens finger för att man vid varje donation lämnar ut sina personuppgifter.

I en kommentar till ett av hans inlägg på Facebook kallar Yüksel det hela för ”organiserat bedrägeri”.

Men advokaten Henrik Sundström skriver till Nyheter Idag att så inte är fallet. ”Det skulle möjligen kunna anses som en ringa skadegörelse, men det faller inte under allmänt åtal”, skriver Sundström i ett sms.

”Bedrägeri kräver 1. Vilseledande och 2. Vinning för gärningsmannen. Inget av det är uppfyllt”, fortsätter Sundström.

I en kommentar till ett annat inlägg verkar Yüksel mena att det hela rör sig om en fälla som partiet har gillrat.

Företag och organisationer med Swish har ett nummer som börjar på 123. Vid varje inbetalning till sådana nummer tillkommer en avgift till kontohållaren. Den avgiften kan variera mellan en till två kronor.

Att donationer om en krona kan användas för sabotage mot verksamheter är ingenting nytt och är något som bland annat TT har rapporterat om redan 2017.

Vad för avtal som Nyans har ingått och med vilken bank framkommer inte från Yüksels utspel. Han har tidigare klargjort att han inte kommer besvara frågor eller ge kommentarer till Nyheter Idag.

– Jag ger inte intervjuer i högerextrema sajter, sade Yüksel till Nyheter Idag.

Läs även: Yüksels hårda attack på Oksanen: ”Okunnig och dum”

Läs även: Nyans partiledare tänker JO-anmäla Polisen: ”Hets mot muslimer”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag