Påstod att han ville betala mer i skatt – Nu förlorar Guillou fejd med Skatteverket

Bild: Peter Knutson/CC BY 3.0
  • Onsdag 22 jun 2022 2022-06-22
E-post 969

I en krönika i Aftonbladet från 2019 beklagar sig Jan Guillou över att han tvingas betala för lite skatt. Men i en pågående tvist mot Skatteverket är det snarare en skatt som han vill slippa betala. Nu har författaren förlorat i förvaltningsrätten mot myndigheten, skriver Skattebetalarnas Förening.

”Nu är de jäklarna ute efter att sänka min skatt igen. Det har med åren blivit allt svårare att bedriva negativ skatteplanering, eftersom det finns en bred politisk enighet om hur angeläget det är att öka inkomstklyftorna i Sverige”, inleder Guillou krönikan från 2019, som även Skattebetalarnas förening refererar till.

Mindre än ett halvår senare publicerar Aftonbladet en ny krönika från författaren där hans skatt återigen är i fokus. Men nu är det inte för låg beskattning som är problemet.

Den här gången är bekymret snarare att hans bolag åkt på en skatterevision där Skatteverket dragit slutsatsen att bolagets författerianläggning är en skattepliktig förmån. Guillou håller inte med.

”Mitt författarbolag uppförde år 1991 en författerianläggning (hus) långt ut på landet där jag arbetar tio timmar om dygnet under det första halvåret. Utan denna isolering och totala koncentration skulle det inte bli en roman om året”, skriver han i krönikan.

Guillou meddelar han att han har för avsikt att ta upp ärendet i förvaltningsrätten. Och författaren är segerviss.

”Jag kommer att vinna mot Skatteverket – och de vet om det”, slår han fast redan i rubriken.

Så blev emellertid inte fallet. Åtminstone inte i den första instansen. Istället förlorar Jan Guillou tvisten mot myndigheten i förvaltningsrätten, rapporterar Skattebetalarnas Förening.

Utelämnade renoverat badrum i krönikan

Det finns också en omständighet som Guillou inte nämner i krönikan. Det är att Skatteverkets beslut inte bara berör förmånsbeskattningen av huset på landet, utan att författarens bolag dessutom har stått för kostnaden gällande en badrumsrenovering samt betalat en försäkring för en annan fastighet som Guillou står som privatägare på.

Den delen av beslutet har författaren emellertid inte överklagat. Och vad gäller det överklagade beslutet att författarens 174 kvadratkilometer stora ”författerianläggning” utgör en skattepliktig förmån förlorar han – segervissheten till trots.

”Domstolen ger således grönt ljus till Skatteverkets beslut att höja författarens skattepliktiga inkomst samt att ta ut skattetillägg eftersom oriktig uppgift har lämnats genom att förmånerna inte har tagits upp i deklarationerna”, skriver Skattebetalarnas Förening.

På Twitter reagerar flera på domslutet. Här är ett axplock:

Guillou har nu två månader på sig att överklaga domslutet till en högre instans. Nästa skulle i så fall vara kammarrätten.

”Man kan ha olika uppfattningar om huruvida en villa på 174 kvadratmeter är en grundförutsättning för författeriverksamhet, och om Jan Guillou vinner i överrätterna så innebär det utan tvekan en påtaglig förskjutning av rättsläget”, skriver Skattebetalarnas Förening.

Skämtsamma tongångar förutsåg Guillou redan i sin krönika från januari 2020, där han meddelade att han skulle dra Skatteverket inför rätten.

”De (Skatteverket, reds. anm.) påpekade i alla fall, påtagligt muntert, att deras beslut skulle bli offentlig handling. Med andra ord kul rubriker i liberal press”, skriver han där.

Läs även: Guillous anklagar journalist för Säposamarbete: ”Privatiserad underrättelsetjänst”

Läs även: Guillou vågar inte bo på Södermalm: ”De skulle skära sönder mina bildäck”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag