Påstod att tusentals skulle drabbas av skärpt försörjningskrav – verklig siffra 95 procent lägre

Bild: Skogsvindsackord/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 29 dec 2023 2023-12-29
E-post

Intresseorganisationen Sveriges kommuner och regioner har tidigare hävdat att mellan 2 500 och 5 000 personer som arbetar inom Sveriges regioner skulle drabbas av regeringens skärpta försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare. Nu backar organisationen från påståendet, och redovisar en siffra som är omkring 95 procent lägre.

Enligt det nya kravet, som infördes i november, ska en arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU och EES tjäna minst 27 360 kronor i månaden för att få arbetstillstånd. Det är mer än en fördubbling av den tidigare summan, som var 13 000 kronor.

I en intervju med Dagens Nyheter i slutet av oktober påstod Anders Henriksson, ordförande för Sveriges kommuner och regioner, att bara i Skellefteå kommun skulle 200 medarbetare beröras av kravet.

– De har jättestora utmaningar när det gäller att rekrytera.  De gör bedömningen att det här kommer att beröra 200 av deras medarbetare, sade han till tidningen.

I en gästartikel på Göteborgs-Postens ledarsida konstaterade emellertid LO-ekonomen Torbjörn Hållö att Henrikssons siffror omöjligen kan stämma. Detta då det enligt Migrationsverket endast kom 87 undersköterskor som arbetskraftsinvandrare till Sverige under 2022, medan det under åren 2022 och 2023 fanns tolv arbetstillstånd för Skellefteå kommun.

Nu backar Sveriges kommuner och regioner från det tidigare påståendet i ett inlägg på sin hemsida.

”SKR använde sig av siffror mellan 2500-5000 personer i vår sektor, som var för höga. Enligt Migrationsverket finns det ungefär 800 aktiva arbetstillstånd med regionerna som arbetsgivare, varav 15-20 procent kan ligga under dagens försörjningskrav vid förlängning” skriver Caroline Olsson, chef på avdelningen för arbetsgivarpolitik.

I ett inlägg på plattformen X konstaterar Hållö att den nya siffran är ”ca 95% lägre än tidigare uppgivet”.

Läs även: LO-ekonom: DN ljuger om arbetskraftsinvandrare

Läs även: Regeringen skärper kraven för invandring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag