Patient fick fel pronomen – DO kräver ersättning

Bild: Darko Stojanovic/Pixabay
  • Tisdag 19 dec 2023 2023-12-19
E-post 0

Diskrimineringsombudsmannen, DO, kräver att Region Norbotten betalar 15 000 kronor i ersättning till en patient efter att man använt fel pronomen om patienten i en journalanteckning, rapporterar SVT Nyheter Norbotten.

Att benämna patienten med fel könsidentitet i journalen är enligt DO ett missgynnande som har samband med diskrimineringsgrunden kön och könsöverskridande identitet.

– Vi beklagar det inträffade och kommer att se över våra rutiner. Våra medarbetare ska känna till diskrimineringsgrunderna, inte minst vad gäller könsöverskridande identitet och uttryck, säger Regionens Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall till SVT.

Händelsen kommenteras av debattören Thomas Gür i ett inlägg på plattformen X. ”Att se till att Sverige inte hamnar i USA/Kanada-träsket av pronomenkränkningar är en väsentlig kulturpolitisk uppgift för regeringen Kristersson” skriver Gür.

Läs även: Bokjkottar SVT efter trans-skämt

Läs även: Kamala Harris: ”Mina pronomen är hon och henne

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag