Professor i kriminologi om Patriks studie: ”Han har gjort den väldigt amatörmässigt”

Patrik Jonasson och Jerzy Sarnecki. Foto: Privat/Cecilia Bruzelius
Patrik Jonasson och Jerzy Sarnecki. Foto: Privat/Cecilia Bruzelius
  • Tisdag 24 okt 2017 2017-10-24
E-post 1644

SVERIGE Det är helt korrekt att män med utländsk bakgrund är över­representerade när det gäller våldtäkter. Det säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till Nyheter Idag. Men Patrik Jonassons studie är amatörmässigt gjord, konstaterar han.

Nyheter Idag har sedan igår gjort flera försök att nå experter som kan bedöma innehållet i Patrik Jonassons studie om sexualbrott. Bland annat har vi försökt få tag på Brottsförebyggande rådets utredare och expert på sexualbrott Johanna Olseryd och vi har även pratat med Stina Holmberg som är forsknings- och utbildningsråd på myndigheten.

– Nej, när kom den studien? undrar Holmberg som inte hört talas om Patriks rapport.

Någon som däremot känner till studien och som har skummat igenom den är Jerzy Sarnecki som är professor i allmän kriminologi på Stockholms universitet.

– Jag har tittat på den mycket snabbt igår därför att den blev så omtalad så jag kastade ett öga på den, säger han till Nyheter Idag.

– Personen som har skrivit den har ingen erfarenhet av att göra den typen av studie. Han har gjort den väldigt amatörmässigt. Den är väldigt vinklad, han säger själv att han är hängiven sverigedemokrat. Han säger att han räknat utifrån objektiva utgångspunkter, men det låter sig inte göras för de vetenskapliga frågor man ställer är alltid färgade av vad man har för utgångspunkt.

Sarnecki berättar att han varken kan bekräfta eller förneka de påståenden som Patrik Jonasson gör i sin studie eftersom han inte har tid eller möjlighet att själv göra en undersökning. Samtidigt säger han att rapporten visar en del saker som är kända sedan tidigare och som inte är någon nyhet.

– Det är en vinklad rapport, men visar en del saker som vi mycket väl vet om, säger han.

– Till exempel att invandrarna är överrepresenterade när det gäller våldtäkter mot vuxna. Den överrepresentationen finns inte när det gäller våldtäkter mot barn.

Han hävdar att 95,6 procent av överfallsvåldtäkterna begås av män med utländsk härkomst. Låter det rimligt?

– Jag kan inte uttala mig om siffrorna, men det är helt korrekt att män med utländsk bakgrund är överrepresenterade när det gäller den typen av brottslighet.

Här talar vi inte bara om en överrepresentation, det handlar om nästan alla överfallsvåldtäkter?

– Det låter väldigt högt, men som sagt, jag kan varken dementera eller bekräfta. Någon skulle behöva sätta sig och räkna på det här på samma sätt som han har gjort och bedöma om det stämmer eller inte. Jag har ingen möjlighet att göra det.

– Det finns helt klart en överrepresentation. Om den är så kraftig som han påstår? Vet ej.

Sarnecki poängterar att långt ifrån alla sexualbrott leder till åtal och fällande dom och att det eventuellt ser annorlunda ut om man tittar på helheten. Han tar bland annat upp #metoo-kampanjen där kvinnor talar ut om sexbrott de utsatts för men där förövarna i de flesta fall inte dömts för det.

– Han har ingen möjlighet att bedöma hur det faktiskt förhåller sig när det gäller de brott som inte kommer fram till domstolarna. Han har inte riktigt förstått principen att det sker en selektion när det gäller anmälningar av brott, sedan sker en selektion i polisens utredning och till slut sker en selektion när det gäller domarna. Det kan inte den typ av metod han använder motverka, säger han.

Men Sverige är en rättsstat, då är det väl ändå domstolarna som avgör om ett brott begåtts eller inte?

– Exakt så, du har helt rätt. De har inte prövats, men det betyder inte att de inte finns.

– Om han nu räknat rätt, vilket jag inte kan bedöma, så visar det fördelning av de fall som kommit till domstol, men inte fördelning av samtliga fall av våldtäkt och sexuella övergrepp som finns i Sverige.

Se även:
Patrik, 40, gjorde egen studie om sexbrott – ”95,6 procent av överfallsvåldtäkterna begås av invandrare”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag