Patrik Sjöberg till attack mot Linnéa Claeson: ”Du kan dra åt helvete i mitt namn”

  • Lördag 23 nov 2019 2019-11-23
E-post

Nu går Patrik Sjöberg till hårt angrepp mot Linnéa Claeson, som han anser ”kan dra åt helvete”. Sjöberg, som själv utsatts för sexuella övergrepp, avfärdar Claesons svar på kritiken med att ”det där var inte ens en ordentlig pudel, det var bara en liten tax”.

Kritiken mot föreläsaren och influencern Linnéa Claeson, som gjort karriär på att berätta om sexuella trakasserier hon säger sig ha utsatts för, växer.

Nu går tidigare höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn, till hårt angrepp mot Linnéa Claeson i en insändare som publicerades i DN på torsdagen.

”Så klev hon in i etablissemangets värme, allas ”vår” Linnéa Claeson med det regnbågsfärgade håret. Hon som säger sig företräda utsatta kvinnor och barn, barn som jag var. Hon hade allt som etablissemanget älskar. Det var bara en sak som fattades – sanningen” skriver Sjöberg i insändaren.

Sjöberg kritiserar även de som försvarat Claeson, och menar att man absolut inte bör ljuga ens lite grann om så allvarliga saker som sexuella övergrepp.

”Jag håller inte med kriminologen Nina Rung, Cissi Wallin eller någon annan som hävdar att man kan ”ljuga lite” i utsatta barns namn. Jag var ett sådant barn” skriver Sjöberg och fortsätter: ”Du kan dra åt helvete i mitt namn, jag skickar en enkelbiljett när den som ljuger vill. Och ta inte den enkelbiljetten som ytterligare ett fabricerat hot i ett ”My little Pony”-cv.”

Sjöberg utvecklar sin kritik i en intervju med Göteborgsposten där han är kritisk till det svar på kritiken Claeson publicerade i GP på torsdagen.

I svaret skriver Claeson bland annat att  ”Det finns delar i hur jag arbetat med ”Assholesonline” som jag inte varit tillräckligt tydlig med och det vill jag verkligen be om ursäkt för”, som att hon redigerat material som publicerats på sidan, och att en del är material som hon fått från andra personer och inte själv utsatts för.

Claeson tar också upp ett ifrågasatt inlägg från maj 2017 där hon hävdar att hon hade trakasserats sexuellt över 20 gånger på gatan.

Enligt Claeson berodde det på att det var final i Europa League mellan Manchester United och Ajax, och att hon antastades av berusade fotbollssupportrar.

– Vill hon vara en komiker nu? Har alla missuppfattat henne? Nej, det där var inte ens en ordentlig pudel, det var bara en liten tax, säger Patrik Sjöberg till GP om Claesons artikel.

Sjöberg säger också till GP att Claeson inte alls har bidragit med något bra till kampen mot sexuella övergrepp.

– Nej, det är skrämmande att hennes budskap till framförallt unga tjejer blir att ”om du blir utsatt för något, lägg upp det på en blogg så får du följare”. Det här är allvarliga saker, ett samhällsproblem. Tre barn i varje skolklass är utsatta. Budskapet måste vara ”anmäl, anmäl, anmäl”, säger Sjöberg.

Nyheter Idag söker Patrik Sjöberg och Linnéa Claeson för kommentarer.

Vild debatt om Claeson på sociala medier

Linnéa Claesons trovärdighet har länge ifrågasatts, på sociala medier och internetforum men också i P3:s ”Tankesmedjan” och poddar som ”Daddy Issues”.

Men det var efter att podcasten ”Haveristerna” gjorde ett avsnitt om Linnéa Claeson som kritiken tog fart på allvar.

Sedan dess har Claeson ifrågasatts av bland annat Emelie Roslund i Göteborgsposten,  Linda Jerneck i Expressen och Lisa Magnusson i Dagens Nyheter, men också försvarats av bland annat kriminologen Nina Rung.

Rung skriver på Instagram att ”Jag tänker såhär: oavsett om Linnea skulle hittat på, överdrivit eller sagt något som inte går att ”bevisa”. Vad har det resulterat i? Att klimatkampen raserats? Att hatet i samhället ökat? Att barn far mer illa? Nej. Snarare att fler fått pepp att stå upp för sig själva. Påminnelser om att ja, vara snälla. Fler har fått veta mer om övergrepp och våld. Om feminism. Och om medmänsklighet.”

Jenny Bengtsson, skribent på Dagens ETC och tidigare ersättare för V i riksdagen, går till hårt angrepp på podcasten Haveristerna i en tråd på Twitter där hon anklagar dem för att ”försvara porrindustrin och hata på kvinnor”, och att deras syfte ”’är rakt igenom att svärta ner utvalda hatobjekt för sin egna vinning, genom att bli mer kända/delade  och själva få uppmärksamhet”.

I tiraden jämför Bengtsson även Haveristerna med Joakim Lamotte – och Nyheter Idag.

Myra Åhbeck Öhrman från Haveristerna besvarar den kritik de fått om att de har kommenterat Linnéa Claesons bröst.

Läs även: Linnéa Claeson i blåsväder – anklagas för lögner

Läs även: Aftonbladet-krönikören Linnéa Claeson i blåsväder – utpekad som plagiatör

Läs även: Linnea Claeson föreläste hos kommun för 120 000 kronor: ”Hon pratade om jämställdhet”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag