Pavel Gamov och Hanna Wighs nya riksdagsgrupp nekas pengar

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 12 feb 2018 2018-02-12
E-post 470

STOCKHOLM De politiska vildarna i riksdagen Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson har blivit nekade partistöd för deras riksdagsgruppering. De före detta sverigedemokratiska riksdagsledamöterna startade Sveriges partipolitiskt oberoende lista, SVPOL, för att söka partistöd i riksdagen.

De före detta sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Pavel Gamov, Hanna Wigh och Margareta Larsson startade under januari 2018 en ny riksdagsgrupp vid namn Sveriges partipolitiskt oberoende lista, SVPOL, för att söka partistöd. Nu uppger Sveriges Radio att den nya riksdagsgruppen nekas partistöd.

De olika riksdagsledamöterna har lämnat Sverigedemokraterna av flera anledningar. Margareta Larsson lämnade Sverigedemokraterna under september 2015 efter en konflikt med partistyrelsen. Hanna Wigh lämnade Sverigedemokraterna under september 2017 efter att hon uppgett att hon har blivit utsatt för sexuella övergrepp av en riksdagskollega. Förundersökningen om våldtäkt mot Hanna Wigh lades sedan ner. Pavel Gamov lämnade Sverigedemokraterna på partiledningens uppmaning efter hans kontroversiella rysslandsresa.

LÄS ÄVEN: Hanna Wigh lämnar Sverigedemokraterna

LÄS ÄVEN: Den svenska diplomaten

Gamov uppger att beslutet om att bli nekad partistöd är en ren skandal.

– Vi får inte samma förutsättningar och samma villkor som andra riksdagsledamöter. Det är en skandal rent av, säger riksdagsledamoten Pamel Gamov, till Sveriges Radio.

SVPOL startades av de politiska vildarna för att kunna erhålla ekonomiskt stöd till att anställa folk till ett eget kansli. Riksdagsförvaltningen har nu beslutat att det inte blir några pengar eftersom grupperingen inte kan betraktas som en partigrupp i partistödslagens mening.

I partistödslagen ses en partigrupp som varje grupp av riksdagsledamöter för ett parti som fått minst 4 procent av rösterna under riksdagsvalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag