Pepparkaksbrödernas nya mästerverk – evighetsmaskin med rullande chokladkulor

Foto: Youtube
  • Måndag 24 Dec 2018 2018-12-24
E-post 89

ÖSTERSUND Bröderna Högbom i Östersund bygger varje år spektakulära pepparkaksverk som är långt mer avancerade än de rangliga och vinda pepparkakshus som pryder de flesta hem så här års. I år har de byggt en mekanisk kulmaskin helt gjord av pepparkaksdeg och chokladkulor.

Bröderna André och Sverker Högbom från Östersund har en lång tradition att som julpyssel bygga pepparkakshus. De riktigt stora och spektakulära pepparkakshusen började de däremot bygga för cirka tio år sedan.

Årets mästerverk är ett mekaniskt pepparkakshus med kulor av choklad som lyfts upp i ett pepparkakstorn och sedan rullar ner på en ramp som slingrar sig genom pepparkakshuset för att sedan återigen lyftas upp i tornet för en ny runda.

 

Förra året byggde bröderna ett ufo som strålar upp ett hus. På Youtube kan man få se delar av byggprocessen och det färdiga resultatet.

 

– Vi har hållit på sen vi var små. Mamma visade oss, sen började vi baka själva när vi klarade det, och sen har vi aldrig slutat, säger André Högbom till SVT.

Receptet till degen har bröderna utformat själva för att den ska vara så hållbar som möjligt och består av en optimal blandning av bikarbonat, ingefära, kanel, mjölk, sirap, smör, socker samt vetemjöl.

– Den är väldigt kompakt, och går att baka ut mycket tunt – de finaste grenarna på det 50 centimeter höga trädet är bara ett par millimeter tjocka och det finns runt 300 av dem, säger André Högbom om degen till SVT.

2016 byggdes ett riktigt mästerverk – ett träd som lystes upp inifrån.

 

Läs även: Prisbelönad tysk journalist avslöjad som lögnare

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag