Rymde från Sis-hem – misstänks för mord

Genrebild Foto: Nyheter Idag/Google Maps
  • Fredag 21 maj 2021 2021-05-21
E-post 241

ÖREBRO En av de tre män som begärts häktad misstänkt för ett mord i Örebro i februari i år var på rymmen från ett Sis-hem när mordet inträffade, rapporterar P4 Örebro. Det var tredje gången som mannen rymde, och Christer Johansson, säkerhetsdirektör på Statens institutionsstyrelse, säger till P4 Örebro att det är ”djupt olyckligt” att personer som ska tvångsvårdas misstänks för grov brottslighet.

– Det är djupt olyckligt att någon rymmer från någon av våra institutioner rent generellt, och sedan är det väl ännu mer olyckligt om man blir inblandad i brottslighet under den tid man har varit borta från vår institution, säger Johansson till P4 Örebro.

Läs även: Man sköts ihjäl i Örebro – maskerade män flydde på cyklar: ”Normalbyggda”

Johansson säger till P4 Örebro att Statens institutionsstyrelse startat en särskild säkerhetsavdelning, och att man arbetar med att förbättra säkerheten på myndighetens institutioner.

– Det är väldigt varierande och det finns ingen riktig enhetlighet kring säkerhet och trygghet inom Statens institutionsstyrelse och därför har man startat en säkerhetsavdelning, som startade första februari, och vi håller på att rekryterar in nu säkerhetsfolk för att få bättre ordning på det här helt enkelt.

– Vi kommer utveckla många delar, det är en lång lista med åtgärder som vi behöver göra för att förstärka våran säkerhet

Det var den 28 februari i år som polisen larmades till Markbacken på Väster i Örebro. Där påträffades en skottskadad man i 25-årsåldern vid idrottsplatsen Trängens IP som avled av sina skador.

Enligt vittnesuppgifter flydde två misstänkta gärningsmän från platsen på cyklar.

Läs även: Efterlyst för mord rymde från Migrationsverkets förvar

Läs även: Övermannade personalen – intagna rymde från LVM-hem

Statens institutionsstyrelse

Statens institutionsstyrelse är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård av  ungdomar med allvarliga psykosociala problem, ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård och vuxna med missbruksproblem. SiS har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag