Peter Eriksson lovar kontakta Facebook efter DN:s artiklar: ”Sverigedemokraterna tar inget ansvar”

Peter Eriksson. Bild: Miljöpartiet/Fredrik Hjerling Wikimedia commons
  • Torsdag 6 sep 2018 2018-09-06
E-post 246

STOCKHOLM Digitaliseringsminister Peter Eriksson kräver att Facebook gör mer för att stoppa populära högersidor på plattformen. Eriksson menar att ”anonyma, propagandistiska sidor” utgör ett problem, och säger till Dagens Nyheter att han ska kontakta Facebook om saken.

Efter att Dagens Nyheter skrivit om högersidornas dominans på Facebook uttalar sig digitaliseringsminister Peter Eriksson i tidningen och menar att Facebook borde agera.

– Det är väldigt tveksamt att de accepterar den här typen av anonyma, propagandistiska sidor i valrörelsen. Jag tycker att Facebook själva borde ha ett intresse av att göra en skillnad här, sade Peter Eriksson till tidningen.

Läs även: Peter Eriksson (MP) ”väldigt glad” över Facebookskandal – vill se reglering av sociala medier

Problemet som DN tagit upp är att många populära sidor drivs utan tydlig avsändare. Men enligt DN är det Sverigedemokraterna som ligger bakom flera av sidorna.

– Sverigedemokraterna tar inget ansvar, menade Eriksson. De vill gärna gömma sig bakom anonyma sidor för att ge sken av att detta är en väldigt bred rörelse med olika inriktningar. När det egentligen är partipropaganda rakt igenom.

I en intervju med Studio Ett i P1 den 9 augusti sade Eriksson att Facebook lovat att upprätta bättre kontakt med både MSB och de politiska partierna, men också att en kontakt redan fanns idag.

– Det är verkställt. Det finns en sådan direkt kontakt idag… och det verkar fungera, sade Eriksson bland annat i inslaget.

Eriksson sade till DN att han kommer att kontakta Facebook.

På social medier råder delade meningar om Erikssons uttalanden i DN.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag