Peter Eriksson om MP:s nedgång: ”Finns en moralism som varit problematisk”

Peter Eriksson (MP). Bild: Skärmdump SVT.
  • Lördag 13 feb 2021 2021-02-13
E-post 117

Miljöpartiet ligger risigt till enligt flera av de senaste opinionsmätningarna. Det tidigare språkröret Peter Eriksson tror att det delvis har att göra med en moralistisk storstadselit inom partiet. – Det finns en moralism som varit problematisk, säger Eriksson till SVT i programmet Min sanning.

Miljöpartiets riksdagsexistens hänger på en skör tråd. Partiet har länge balanserat vid fyraprocentsspärren och i Svd/Sifos senaste väljarbarometer hamnar man på ynka 3,6 procent av väljarstödet.

Läs mer: Knapp majoritet för högerpartierna i SvD/Sifo

Peter Eriksson, partiets manlige språkrör 2002-2011 och tidigare biståndsminister i regeringen Löfven, tror att väljartappet till viss del har att göra med en moralism i partiet som han menar skrämt bort väljare på landsbygden.

Så här säger han i SVT-programmet Min sanning:

– Det finns en moralism som varit problematisk. En rörelse om veganism och vegetarianism i storstäderna där man ser sig som bättre om man inte äter kött.

I programmet hävdar han också att många på landsbygden kan bli vinnare av en grön politik men att man i partiet varit dåliga på att förmedla det utåt.

Vidare erkänner Eriksson att han ibland irriteras på väljarna för att inte fler röstar grönt.

– Jag är också förbannad ibland på väljarna, säger han i programmet och skrattar.

– Om man nu tycker det verkligen är viktigt med en mer hållbar värld och vill få slut på klimatförändringarna så måste man ju se att de som kämpar för det och jobbar för det politiskt, man måste någonstans försöka att backa upp dem också.

Min Sanning sänds på SVT2 söndagen klockan 20 och släpps på SVT Play klockan 02 natten till söndag.

Läs även: Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Läs även: Tovatt (MP) om Sverige under elbristen: ”På väg att bli det vi alla egentligen vill”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag