Så försöker MP stoppa den svenska kärnkraften

Ringhals kärnkraftverk. Bild: Tubaist/Wikimedia commons
  • Fredag 12 feb 2021 2021-02-12
E-post

OSKARSHAMN Genom att förhala beslut om att bygga ut kapaciteten för lagring av kärnbränsleavfall försöker Miljöpartiet stoppa den svenska kärnkraften bakvägen, skriver Dagens Nyheter. ”Bara regeringens beslut återstår – men det här handlar om att Miljöpartiet är väldigt kritiskt till kärnkraft och inte vill godkänna det” säger Vattenfalls produktionschef  Torbjörn Wahlborg till DN.

Miljöpartiet försöker bakvägen lägga ned den svenska kärnkraften genom att stoppa lagringen av kärnbränsleavfall, avslöjar Dagen Nyheter.

Läs även: Ringhals 1 stängs för gott: ”Ett historiskt misstag”

Det handlar om ett politiskt beslut om att öka inlagringskapaciteten vid mellanlagret i Oskarshamn från dagens 8.000 ton till 11.000 ton samt att påbörja bygget av slutförvaret i Forsmark i norra Uppland.

Men regeringen vägrar godkänna utbyggnaden, och om det inte sker kommer mellanlagret i Oskarshamn att bli fullt 2023 enligt Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg.

– Och då kan vi troligen inte köra våra kärnkraftsreaktorer 2024 eftersom det inte finns någon plats för det utbrända kärnbränslet, säger Wahlborg till DN.

Regeringen är väl medvetna om problemet enligt Wahlborg.

– Vi har haft otaliga möten med energiministern och miljöministern och representanter för regeringen och redogjort för att läget börjar bli kritiskt, säger Wahlborg, som menar att läget för energiförsörjningen är ”oerhört allvarligt”.

– Tittar vi på hur det ser ut i dag så är vi helt beroende av att all kärnkraft går. Vi har sedan årsskiftet i princip kört på hundra procent av vad som är tillgängligt. Hade vi inte gjort det så tror jag att vi hade haft en allvarlig elbrist i landet, säger Wahlborg och fortsätter:

–  Vi har pratat om det i åtminstone ett år. Och det tar alldeles för lång tid. Vi pekar på att det finns en lösning för slutförvarsfrågan. Mark- och miljödomstolen och strålsäkerhetsmyndigheten har sagt sitt. Östhammar står redo. Bara regeringens beslut återstår – men det här handlar om att Miljöpartiet är väldigt kritiskt till kärnkraft och inte vill godkänna det.

Läs även: Elpriset tokrusar efter stängningen av Ringhals

Wahlborg menar att sommaren är ”deadline” för att godkänna ökning av inlagringskapacitet i Oskarshamn och bygget av ett slutförvar i Forsmark.

– Fattas inte beslutet innan dess är jag orolig för att vi inte kan köra kärnkraften. Och har vi inte kärnkraft och får en sådan här vinter igen blir det svart i svenska hushåll och för industrin.

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, menar att det hela är ett ”underbetyg till regeringen”.

– Den här frågan brådskar och vi har efterfrågat en tidsplan, men har inte ens kunnat få det. Det tycker jag är ett underbetyg till regeringen, säger Erlandsson till DN.

I en kommentar på DN:s ledarsida anklagar Martin Lidby Troein MP för att ”bedriva gerillakrig mot kärnkraften”.

”Partiet ser nog här en chans att försämra kärnkraftens lönsamhet genom att hindra beslutet om slutförvaring. Tillfälliga driftstopp är inte gratis” skriver Lidby Troein, som även uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att ”ta ansvar” och ” se till att arbetet med slutförvaret kommer i gång”.

På fredag förmiddag importerade Sverige 755 megawatt el från Litauen, Polen, Tyskland och Danmark enligt Svenska Kraftnät. Elpriset var 40,52 öre per kilowattimme i Luleå och Sundsvall och 81,55 öre per kilowattimme i Stockholm och Malmö enligt elen.nu.

Läs även: Elbrist efter stängningen av Ringhals – olja och kol trots fossilfritt mål”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag