Peter Springare och Katerina Janouch nya krönikörer på Nyheter Idag

Peter Springare och Katerina Janouch. Foto: Nyheter Idag samt Thron Ullberg
  • Söndag 19 mar 2017 2017-03-19
E-post 8735

SVERIGE Istället för Facebook kommer Peter Springare framöver att skriva sina inlägg på Nyheter Idag i form av krönikor. Även författaren Katerina Janouch kommer samtidigt bli krönikör på Nyheter Idag. – Om man redan gillar min stödgrupp, eller följer mig på Facebook, rekommenderar jag att gilla Nyheter Idag för att följa mina uppdateringar i framtiden, säger Peter Springare.

Under lördagen berättade Nyheter Idag att Örebropolisens brottsutredare Peter Springare mött stor kritik efter en skrivning på Facebook om att ”förinta alla vänsterextrema journalister” och uttalandet skulle möjligen kunna användas emot Springare av hans arbetsgivare.

I Svenska Dagbladet förklarar Mårten Schultz, professor i civilrätt, att Springare har ett starkare skydd om han istället använder en publikation med ansvarig utgivare.

– Då är man i princip helt skyddad. Skulle han skriva hos Nyheter Idag till exempel så tar ni allt ansvar för det han skulle skriva.

Schultz poängterar att han inte kan se att det Springare skriver skulle kunna vara brottsligt, men påpekar att om någon skulle skriva något brottsligt och som publiceras på Nyheter Idag eller till exempel Svenska Dagbladet där han själv skriver, så är det den ansvarige utgivaren som bär ansvaret. Men använder Springare istället sociala medier som Facebook kan det teoretiskt få konsekvenser.

– Yttrandefriheten skyddar inte alltid ifrån omplacering eller andra arbetsrättsliga åtgärder om man väljer att använda sig av yttrandefriheten utanför det särskilda grundlagsskyddade området som du och Svenska Dagbladet faller under.

Så om han vill göra det extra svårt för sin chef att sparka honom så ska han till exempel skriva sina texter på Nyheter Idag?

– Ja, det är helt sant. Precis, om man vill vara säker även ur arbetsrättslig synvinkel. Där finns en väldigt sträng praxis, det kallas för repressalieförbudet. Den är väldigt strikt den praxisen. Till exempel omplaceringar, för att man använt sig av sin yttrandefrihet i de grundlagsskyddade medierna, är inte heller tillåtet. Man får inte heller ge en varning eller ”pricka” för detta, enligt den praxis som finns. Det är ett väldigt långtgående skydd.

Nyheter Idag lät sig övertygas av de argument som Schultz för fram och har kontaktat Peter Springare för att erbjuda honom att publicera sin hjärtas mening på Nyheter Idag istället för på Facebook. Och Springare tackade ja till erbjudandet.

– Det här är jättespännande. Det är också att ta ett steg längre från det jag skriver på Facebook, det blir under mer ordnade former, säger Peter Springare.

Vad tänker du om det som hänt med stödgruppen i ditt namn?

– Vad jag har förstått har det varit väldigt mycket olika tankar inom gruppen, vad man ska släppa fram och vilka åsikter som ska tillåtas. Det har gjort att folk kommit i polemik inom gruppen, det är inget jag har kunnat påverka. Den här stödgruppen har levt sitt eget liv via dom som driver gruppen, det är inga människor jag känner och inget jag har eller har haft någon insyn i.

– Däremot har jag förstått att de har blivit osams inom gruppen, det är inget jag har kunnat undgå.

Vad gäller framöver om man ska följa uppdateringar och kommentarer från Peter Springare?

– Då hänvisar vi alla till Nyheter Idag. Jag tänkte flytta över allt och skriva på Nyheter Idag istället för på Facebook. Om man redan gillar min stödgrupp, eller följer mig på Facebook, rekommenderar jag att gilla Nyheter Idag på Facebook för att följa mina uppdateringar i framtiden, säger Springare.

Samtidigt har även författaren Katerina Janouch bestämt sig för att bli krönikör på Nyheter Idag. Tillsammans med Springare räknar hon med att bli en viktig röst för att påverka samhällsdebatten.

– Jag tycker det här är en bra plattform eftersom Nyheter Idag är en fräck uppstickare som lyckas med konststycket att vara en sund och balanserad röst. Eftersom jag är allergisk mot alla sorters extremism, både höger som vänster, vill jag ha en fräsch oberoende plattform att skriva på.

Missa inte kommande texter från Peter Springare och Katerina Janouch! Gilla Nyheter Idag på Facebook, med ett klick nedan, om du inte redan gör det!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag