PLO hotar ta tillbaka erkännandet av Israel

Palestine president Mahmud Abbas
  • Fredag 2 nov 2018 2018-11-02
E-post 102

RAMALLAH PLO hotar att ta tillbaka erkännandet av Israel och avbryta säkerhetssamarbetet, vilket skulle avsluta Osloavtalet. Utspelet kommer i ett läge där PLO pressas att avbryta sina sanktioner mot Hamasstyrda Gaza, samtidigt som USA dragit in sitt ekonomiska stöd till den palestinska myndigheten.

På måndagen beslutade PLO:s centrala råd i Ramallah för att ta tillbaka erkännandet av Israel och avbryta samarbetet med Israeliska försvaret. Avsikten är att tvinga fram ett israeliskt erkännande av Palestina enligt 1967 års gränser, med östra Jerusalem som huvudstad, skriver Jerusalem Post.

Israels finansminister Moshe Kahlon kallade omröstningen ”ett allvarligt misstag”.

– Det är oroväckande att Ramallah går åt det här hållet. Under det senaste året har Ramallah blivit mer och mer extremt, och torpederar alla chanser till en överenskommelse, sade Kahlon.

Rådets beslut är emellertid bara en rekommendation, som ska undersökas av en kommitté tillsatt för ändamålet. Beslutet behöver även godkännas av Palestinska Myndighetens president Mahmoud Abbas.

Om beslutet godkänns av kommittén och Abbas kommer detta avsluta Osloavtalet, som undertecknades av Yassir Arafat och Yitzhak Rabin 1993.

Utspelet kommer i ett läge där Egypten, Israel och FN har börjat förhandla direkt med Hamas för att uppnå en vapenvila vid gränsen till Gaza-området, samtidigt som Egypten och FN pressar Abbas till att avbryta de hårda sanktioner mot Gaza som den palestinska myndigheten infört i konflikten med Hamas.

Samtidigt är PLO:s relationer med USA på botten-nivå sedan president Trump avbrutit det ekonomiska stödet till Palestinska Myndigheten.

Läs mer: Israel-experten efter Abbas skandaluttalande: ”Det här är fullständigt absurt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag