Polen begär undantagstillstånd vid gränsen till Belarus

Mateusz Morawiecki. Foto: W. Kompała / KPRM (Public domain)
  • Tisdag 31 aug 2021 2021-08-31
E-post

POLEN Polens problem med migranter som tar sig in i landet från Belarus fortsätter. På tisdagen bad regeringen presidenten att utlysa undantagstillstånd vid gränsen till det östra grannlandet, rapporterar Reuters.

Polska myndigheter uppger att hundratals migranter från länder så som Irak och Afghanistan har tagit sig över gränsen från Belarus illegalt under månaden.

I förra veckan började myndigheterna bygga ett taggtrådsstängsel längs gränsen, och nu vill regeringen alltså utlysa undantagstillstånd i delar av två regioner. En sådan åtgärd skulle ge myndigheterna ökade befogenheter att övervaka och kontrollera folks rörelser.

Reuters skriver att president Andrzej Duda väntas godkänna undantagstillståndet, som ska gälla i 30 dagar.

– Situationen på gränsen till Belarus är en kris och är fortfarande spänd, säger premiärminister Mateusz Morawiecki.

EU anklagar Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko för att uppmuntra migranter att ta sig över gränserna till Polen, Lettland och Litauen som en typ av ”hybridkrigföring” mot EU, efter att unionen infört ekonomiska sanktioner mot Belarus.

Polen betraktar också regimens agerande som en hämnd för att Polen gav asyl till den belarusiska friidrottaren Kristina Timanovskaja.

Läs även: Löfvens dystra facit

Läs även: Europadomstolen: Polen och Lettland ska förse illegala migranter med mat och husrum

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag