Europadomstolen: Polen och Lettland ska förse illegala migranter med mat och husrum

Europadomstolen i Strasbourg. Foto: Adrian Grycuk (CC BY-SA 3.0 PL)
  • Lördag 28 aug 2021 2021-08-28
E-post

Ett antal migranter från Mellanöstern sitter fast mellan polska, lettiska och belarusiska gränskontroller. Nu har Europadomstolen beslutat att det är Polens och Lettlands skyldighet att förse dem med mat och husrum.

Sedan ett par veckor har ett större antal migranter från Mellanöstern suttit fast i gränslandet mellan EU och Belarus. Nu har Europadomstolen i Strasbourg fattat ett provisoriskt beslut om att det är Polens och Lettlands skyldighet att förse migranterna med mat, vatten, kläder, medicinsk hjälp och eventuell logi, rapporterar Fria Tider.

Bakom sig har migranterna gränsvakter i Belarus och framför sig har de gränsvakter i EU-länderna Lettland och Polen. Eftersom de varken släpps in av EU-länderna eller har möjlighet att vända om sitter de därför tills vidare fast vid gränsen.

Situationen har uppstått som följd av att Belarus låtit migranterna ta sig till gränsen via sitt territorium, som hämnd för europeiska sanktioner.

LÄS ÄVEN: Diktatorns angrepp fortsätter – rekordmånga illegala migranter till Polen

Totalt handlar det om 32 afghanska medborgare vid den polska gränsen och 41 irakiska kurder vid den lettiska.

I beslutet slår Europadomstolen även fast att det är de europeiska ländernas rätt att kontrollera sina gränser och utvisa migranter.

Domstolen väntas fatta ett nytt beslut den 15 september.

LÄS ÄVEN: Krafttag i Polen – stänger gränsen för utlänningar

LÄS ÄVEN: Litauen anklagar diktatorn för migrantkris – flyger illegala migranter till gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag