Polen förbjuder arbete på söndagar

Den polska flaggan. Foto: Olek Remesz (Wikimedia commons)
  • Måndag 12 mar 2018 2018-03-12
E-post 326

POLEN Den polska regeringen tycker att medborgarna borde vila mer. Därför förbjuder man nu arbete i detaljhandeln två söndagar per månad.

På söndagen var det första gången som de nya reglerna gällde, skriver Radio Poland. Lagförslaget godkändes av den polske presidenten i januari, och för resten av året kommer arbete i affärer att vara förbjudet två söndagar varje månad.

2019 utvidgas förbudet till tre söndagar per månad. 2020 ska det bli olagligt att arbete på alla söndagar förutom sju, till exempel inför jul och påsk. Affärsägarna själva får jobba hur mycket de vill, men inte deras anställda.

Reglerna gäller heller inte vissa typer av affärer som bensinstationer, flygplatser, apotek och florister. Att bryta mot lagen kan ge böter på uppemot 100 000 polska złoty, ungefär 240 000 kronor.

En opinionsundersökning från oktober visade att 51 procent av de tillfrågade polackerna var för att begränsa handeln på söndagar. Den katolska tron är stark i Polen och även Gud var som bekant tvungen att vila på den sjunde dagen.

Borde vi införa samma regler i Sverige?
1665 röster (se resultat)

Läs även: Vilseledande rapportering: Polen kritiserar Dagens Nyheter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag