Polen vill skänka sovjetiska stridsflyg till USA – får nobben

Polskt stridsflyg i uppvisning 2016. Foto: Julian Herzog CC BY 4.0
  • Onsdag 9 mar 2022 2022-03-09
E-post 131

POLEN I samband med den ryska invasionen har Ukraina vädjat om hjälp med stridsflyg för att slå tillbaka de invaderande styrkorna. Polen har erbjudit sig att skänka alla sina stridsflygplan av modell MiG-29 till den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland för att uppfylla ukrainarnas behov. Men USA nobbar Polens erbjudande, rapporterar Reuters.

– USA vill inte att dessa plan ska åka till Ukraina från amerikanska baser, säger den polske presidentens rådgivare Jakub Kumoch i polsk tv, enligt Reuters.

Han fortsätter:

– Polen är redo att agera, men bara inom alliansens ramverk, bara inom Natos ramverk.

John Kirby, en talesperson för Pentagon, ställer sig skeptisk till Polens erbjudande.

– Vi kommer fortsätta att konsultera med Polen och våra andra Nato-allierade angående den här frågan och andra svåra logistiska utmaningar som den presenterar, men vi tror inte att Polens förslag är hållbart, säger han enligt Reuters.

Det ryska försvarsdepartementet har tidigare varnat att länder som erbjuder flygfält till Ukraina som utgångspunkt för attacker mot ryska styrkor kan komma att anses ha blivit en del av konflikten.

I polsk radio säger landets biträdande utrikesminister Pawel Jablonski att Polen måste prioritera sin egen säkerhet innan de ger några stridsflygplan till ukrainskt förfogande.

– Det kan inte vara så att Polen – som enda Nato-land – måste ta risken, medan andra länder inte behöver kompensera oss eller dela den med oss på något sätt.

MiG-29 är ett stridsflygplan som utvecklades under Sovjetunionens tid. Eftersom ukrainsk militär redan flyger rysktillverkade stridsflyg anses de planen vara det bästa alternativet att erbjuda ukrainarna. För att styra amerikanska stridsflyg krävs det år av träning, uppger Reuters.

Läs även: Polskt fördömande mot Sveriges ovilja att hjälpa ukrainska flyktingar

Lyssna även på: Hur dåligt går det för Ryssland?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag