Polis döms för mutbrott – lät bekant slippa undan vid fartkontroll

Borås tingsrätt samt tårta.
  • Onsdag 24 feb 2021 2021-02-24
E-post 37

BORÅS När polisen såg att det var en bekant till honom som just stoppats för fortkörning såg han till att det inte rapporterades, och fortköraren tackade genom att betala tårtor till polisfikat. Nu döms bägge två för mutbrott och polisen även för tjänstefel.

Det var i slutet av april som polismannen ansvarade för en utbildning för polisaspiranter där de övade på att mäta hastighet med laser och vinkade in fortkörarna som då kunde lagföras. Förfarandet var egentligen felaktigt – hastighetsmätningar gjorda under utbildning kan inte ligga till grund för lagföring, men detta kände de inblandade inte till.

En av aspiranterna uppmätte att en bil färdades i 83 km i timmen på 50-sträckan där de var utposterade och vinkade in bilen. Enligt ett vittne i bilen nämnde aspiranten att ”det gick lite fort” och lät föraren blåsa i alkomätaren som visade negativt. Strax därpå uppmärksammade den ansvarige polisen att föraren var en bekant till honom. De umgicks inte privat men arbetade tillsammans med säkerheten på Elfborgs matcher.

Polisen sade till aspiranten att detta inte behövde rapporteras, och bilen fick åka vidare. Enligt vittnen i bilen var föraren glad över att inte ha blivit av med körkortet, och halvannan timme senare tog han kontakt med polisen och ville visa sin uppskattning. Det slutade med att han swishade honom 500 kronor för ett par tårtor.

Nästa dag kom polisen med tårtorna till polisstationen och skall enligt vittnen ha sagt att det var ett ”tack från en person som inte blivit av med körkortet.” Det skapade en olustig känsla bland de närvarande när de hörde det.

Polisen åtalades för tjänstefel och tagande av muta medan bilföraren åtalades för givande av muta.

Bägge åtalade uppger att de inte var medvetna om att bilföraren hade kört så fort, och att tårtorna bara var en gåva för att visa allmän uppskattning för polisernas arbete, och inte ett tack för att polisen underlåtit att rapportera honom, men utifrån sms och vittnesmål underkänner tingsrätten den förklaringen.

Polisen döms nu till villkorlig dom och väntas förlora sin anställning enligt ett yttrande från Polisens ansvarsnämnd, PAN. Bilföraren döms att betala 60 dagböter à 300 kronor. Båda nekar till brott.

Läs även: Utredning om lägenheter till polischefer läggs ned: ”Möjligt att det handlar om vänskapskorruption”

Läs även: Arbetsförmedlare misstänks ha tagit muta av migrant

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag