Polischefen om hoten mot Lamotte: ”Självvalt”

Bild: Polisen/Nyheter Idag
  • Söndag 19 jun 2022 2022-06-19
E-post 1297

Joakim Lamotte levde ”självvalt i en situation som genererar hundratals anmälningar” vilket innebar att rättssystemet inte orkade hantera hans anmälningar om hot. Det skriver Erik Nord, polischef i Göteborg, i ett hårt kritiserat inlägg på Twitter.

På onsdagen meddelade frilansjournalisten Joakim Lamotte att han lägger ned journalistiken på grund av hot mot sin familj.

I en intervju med Expressen samma dag berättade Lamotte att en person hotat skjuta honom i huvudet, men att han inte fick någon hjälp av polisen trots att han lyckats ta reda på personens identitet.

– Om jag ska jobba på det sättet som jag gör behöver jag få något slags skydd från polisen och att man tar de här anmälningarna på allvar. Det känner jag inte att jag får i dag. Jag vet inte riktigt på vad det beror på – om det är inkompetens eller om vad det är, sade Lamotte till Expressen.

Läs även: Lamotte: Fick ingen hjälp från polisen

Erik Nord som är polischef i Göteborg där man hanterat Lamottes polisanmälningar sade till Expressen att polisen inte är kapabel att hantera de hot som uppstår på grund av vad Nord betecknar som ”provokativ journalistik”.

– Rättsystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot. Dessutom är det svårt att utreda dessa brott och därför läggs anmälningarna ofta ner, sade Nord till Expressen.

I ett inlägg på Twitter på lördagen säger Nord nu att Lamotte själv valt att leva på ett sätt som skapar hot och att rättssystemet därför tröttnar på honom

”Om man självvalt lever i en situation som genererar hundratals anmälningar är det nog ofrånkomligt att det kan infinna sig en form av utmattning och fartblindhet i rättsväsendet” skriver Nord i inlägget.

Nords inlägg har fått hård kritik av flera användare på Twitter.

Läs även: Joakim Lamotte lägger ned

Läs även: Här attackeras Lamotte – försöker ta hans kamera

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag