Polisen fick bakläxa – ger Paludan tillstånd

Bild: Faksimil Facebook/NKPG News / Niklas Luks
  • Onsdag 11 maj 2022 2022-05-11
E-post 468

Efter korankravallerna har polisen vägrat ge Rasmus Paludan tillstånd för allmänna sammankomster. Men efter bakläxa i förvaltningsrätten får Paludan nu tillstånd för nya sammankomster i Göteborg, Borås och Trollhättan på torsdagen. Paludan har även ansökt om tillstånd för valmöten i Västerås och Örebro på tisdagen.

Efter påskhelgens korankravaller tog polismyndigheten ett nationellt beslut om att den svensk-danske politikern Rasmus Paludan ska nekas tillstånd för allmänna sammankomster. Paludan fick därefter avslag på sina ansökningar för allmänna sammankomster i Örebro, Trollhättan, Uppsala och Stockholm över valborgshelgen.

Läs även: Polisen totalnobbar Paludan – alla tillstånd nekas

Men den 6 maj fick polisen bakläxa av förvaltningsrätten i Göteborg som menade att omständigheterna som polisen angett för att vägra Paludan tillstånd inte är allvarliga nog.

Nu har polisen därför gett Rasmus Paludan tillstånd för allmänna sammankomster i Göteborg, Borås och Trollhättan på torsdag.

– Vi har tittat på det utifrån ordning och säkerhet och kommit fram till att vi nu kan bevilja tillstånd på dessa tre platser, säger kommenderingschef Anders Börjesson till Sveriges Television.

I Göteborg har Paludan fått tillstånd att ha sammankomst på Frölunda torg klockan 09.30 till 11.00 på torsdagen. Därefter har Paludan fått tillstånd i Stadsparken i Borås mellan klockan 14 och 16, följt av Åkersbergsvägen i Trollhättan klockan 18-20.

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten och möjligheten till opinionsyttringar, säger Anders Börjesson till SVT.

Enligt uppgift till SVT har Paludan även fått tillstånd till att hålla ett valmöte i Västerås på fredagen. Paludan har även ansökt om tillstånd för ett valmöte i Örebro samma dag. Polisen väntas fatta beslut på onsdagen eller torsdagen.

– Vi ska väga samman tre olika faktorer innan vi avgör om valmötet ska tillåtas eller inte, säger Lars Wirén, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen, till SVT.

Läs även: Polisen fick panik – grep Paludan för våldsamt upplopp

Läs även: Paludan: ”Ganska säker på att förövarna skulle mörda mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag