Polisen larmar: föräldrar tar unga rånares parti

Personerna på bilden har ingen koppling till fallet. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 26 apr 2019 2019-04-26
E-post 1638

GÖTEBORG Många föräldrar till misstänkta ungdomsrånare försvarar sina barn och vägrar se allvaret i de brott de misstänks för, säger polisens utredare till SVT angående ungdomsrånen i Göteborgsområdet.

Polisen på Hisingen i Göteborg varnar för en ny oroande trend vad det gäller misstänkta ungdomsrånare: att de får stöd av sina föräldrar.

– Det är vanligt idag, att vårdnadshavaren försvarar ungdomen istället för att se vad det är de har gjort, säger Yvonne Inge, chef för en utredningsgrupp som arbetar med ungdomsbrottslighet, till SVT.

– Om föräldern försvarar sitt barn och inte tycker det de har gjort är speciellt allvarligt, då kommer den unge aldrig att erkänna vad den har gjort. För då gör man ju bort sina föräldrar, fortsätter hon.

Läs även: Barnrån i Hägersten: ”En sorts maktspel”

Sett över en tioårsperiod har antalet rån mot personer under 18 inte ökat i polisregion väst, men Inge påpekar att mörkertalet kan vara stort.

– Många vågar inte anmäla. Där är det främst målsägandes föräldrar som är så oroliga för sina barn att de inte vill att de ska anmäla. Eller att de backar efter att de anmält och inte vågar prata. Det händer väldigt ofta, säger Inge.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag