Polisen massmobiliserar inför vänsterprotesterna mot Socialdemokraterna

Polisen förbereder inför demonstrationerna. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 25 aug 2018 2018-08-25
E-post 16

STOCKHOLM Kravalltrustade poliser med hjälmar, avspärrade områden och stor bevakning möter stockholmarna runt Norra bantorget men även på Kungsholmen. ”Efter demonstrationen på Norra bantorget kommer vi gå runt till historiskt viktiga platser som symboliserar socialdemokraternas och LOs svek mot arbetarklassen genom tiderna”, skriver arrangörerna bakom ”Strike back”.

Det är en omfattande mobilisering från polisens sida inför dagens planerade demonstrationer i centrala Stockholm. Bilder visar kravallutrustade poliser med hjälmar, avspärrningar, kravallstaket och en allmänt hög närvaro. Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren vill inte kommentera exakt vilka resurser som polisen sätter in.

– Vi berättar aldrig om hur många vi är och vad vi har för uppgifter. Vi finns här om något inträffar, säger han.

Strax efter 12-tiden på lördagen är situationen lugn. Demonstranter från olika vänstergrupperingar börjar samlas och polisnärvaron är hög.

Protest mot Socialdemokraternas inskränkning av strejkrätten

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att missnöjet är omfattande mot Socialdemokraterna med anledning av ett lagförslag om att inskränka strejkrätten. Kritiker menar att den nya lagen kommer stärka stora fackförbund som LO-kollektivet, som står Socialdemokraterna nära, samtidigt som mindre fristående fackförbund missgynnas kraftigt.

Under parollen ”Strike back” mobiliserar nu missnöjda arbetare och vänsteraktivister emot Socialdemokraterna. I ett event på Facebook berättar arrangörerna vad som väntas ske under dagen.

”Gult är svekets och förräderiets färg, och därför vill det gula fingret bjuda in till ’En stadsvandring om ett brott’ på temat klassförräderi genom historien. Efter demonstrationen på Norra bantorget kommer vi gå runt till historiskt viktiga platser som symboliserar socialdemokraternas och LOs svek mot arbetarklassen genom tiderna”, skriver de.

Vidare ges instruktioner till de som vill delta.

”Stadsvandringen avslutas med en civil olydnadsaktion som syftar till att sänka rörligheten i centrala Stockholm. Tanken är att det ska vara lätt att delta under enkla och roliga former samtidigt som du gör en insats för arbetarklassens sak. Ta på dig gula kläder, ta med ditt starkaste klasshat och lämna id-kortet hemma”, skriver arrangörerna.

Även den nazistiska organisationen NMR har fått demonstrationstillstånd i Stockholm på lördagen. Precis som med demonstrationerna emot Socialdemokraterna har polisen mobiliserat för att hantera detta evenemang. Men huvudfokus för många vänsterdemonstranter är att stå upp för strejkrätten.

Läs också: Tusentals väntas sluta upp i fackliga vänsterprotester mot Socialdemokraterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag