Polisen nekar tillstånd för koranbränningar i Stockholm: ”Allvarliga hot mot allmän ordning”

Rasmus Paludan Foto: News Øresund -Johan Wessman (CC BY 3.0).
  • Fredag 11 sep 2020 2020-09-11
E-post 509

STOCKHOLM Polisen har beslutat att neka det danska partiet Stram kurs tillstånd för sin planerade demonstration mot islam på lördag. Anledningen är att det föreligger ”allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet”. Partiet meddelar dock att man ändå tänker genomföra demonstrationen: ”Vi bränner koranen ändå! Med bacon!”

Stram kurs hade ansökt om att få demonstrera ”för yttrandefrihet och Sverige” på fem platser i Stockholms län denna lördag. Enligt ansökan var syftet med demonstrationen att ”håna och förnedra islam” och man tänkte ”bränna många koraner”.

Då partiledaren Rasmus Paludan uppger att han är svensk medborgare skulle även han delta i demonstrationen, trots att han fick inreseförbud när han försökte ta sig in i Sverige för den tidigare demonstrationen i Malmö, som urartade i våldsamma upplopp.

På torsdagen kom polisens besked att man avslår ansökan om demonstrationstillstånd. Detta efter att ha gjort en så kallad hot- och riskbedömning.

”Konflikt och våldsläget i flera av de förorter som nämns i ansökan är mycket höga och information om manifestationen är vida spridd till allmänheten, och i vissa miljöer förespråkas våld”, skriver polisen på sin sajt.

Dessutom menar man att antalet ”deltagare” sannolikt kommer att överskrida gränsen på 50 personer.

”Det framstår […] som sannolikt att deltagarbegränsningen kan komma att överskridas med stor marginal, och anordnaren har inte vidtagit några särskilda åtgärder för att förhindra detta utan istället spridit information om detta i sociala medier.”

Polisen rustar för upplopp

Biträdande kommenderingschef Carolina Paasikivi kommenterar:

– Vi gör bedömningen att det sammantaget riskerar att uppstå en situation som innebär så allvarliga hot mot allmän ordning och säkerhet att vi inte kan meddela tillstånd. Dels är situationen sammansatt av flera konkreta hotbilder, vilket i sig är en avslagsgrund, dels för att vi lever under en pandemi där vi inte ska samlas fler än 50 personer vilket också är en avslagsgrund eftersom vi inte ser att arrangören kan garantera att antalet deltagare begränsas till 50 genom sina åtgärder. Vi kan inte bevilja tillstånd till en demonstration med de förutsättningarna.

Rasmus Paludan ska sedan tidigare ha meddelat polisen att demonstrationen i Stockholm kommer att äga rum oavsett om polisen ger tillstånd eller inte. Aftonbladet rapporterar att polisen förbereder sig för upplopp och har kallat in resurser från andra delar av landet.

På Stram kurs Facebooksida skriver partiet att: ”Svensk muslimpolis har olagligt nekat våra demonstrationer på lördag i Stockholm. Vi bränner koranen ändå! Med bacon!”

Kan vara olagligt att kränka muslimer

På torsdagsmorgonen brände en företrädare för partiet en koran vid Rinkeby torg. Polisen har upprättat en anmälan om hets mot folkgrupp, och Säkerhetspolisen är inkopplad i ärendet.

På sin sajt svarar polisen på frågan om det är hets mot folkgrupp att bränna eller ”skända” koranen.

”Att elda upp eller trampa på en bok är inte brottsligt i sig. Att bränna eller trampa på en helig skrift i det uttalade syftet att uttrycka sitt ogillande mot det som står där är inte heller det ett brott. Att hantera en helig skrift på olika sätt i syfte att kränka dem som dyrkar den kan vara en del i att göra sig skyldig till brottet hets mot folkgrupp om övriga rekvisit i Brottsbalken 16 kap 8§ är uppfyllda. En sådan bedömning görs aldrig i förväg genom ett förbud. Varje händelse och handling bedöms i efterhand av polis, åklagare och domstol.”

En som lär glädjas åt att polisen nekar Stram kurs demonstrationstillstånd är Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

– De här åsikterna är inte välkomna här, säger hon till Expressen.

– Det för ju tankarna till 30-talet när man bränner heliga texter som medveten provokation.

Läs även: Koran brändes i Rinkeby – utreds som hets mot folkgrupp

Läs även: Löfvens svar om koranbränningen: ”Vi behöver inte ha det i vårt land”

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag