Polisen: ”Nigerianska maffian” etablerad i Stockholm

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 2 okt 2019 2019-10-02
E-post 2795

STOCKHOLM Sveriges Radios Ekot rapporterar att det kriminella nätverket Black Axe, som kallas för den nigerianska maffian, har etablerat sig i Stockholm. Detta enligt polisens underrättelserapporter.

På tisdagen åtalades 15 personer i Göteborg för grova narkotikabrott, och enligt Tullverket har de misstänkta kopplingar till Black Axe. Polisen har nu kommit fram till att det kriminella nätverket även har fått fäste i Stockholm, rapporterar Ekot.

Enligt polisen använder sig Black Axe av juju som är en nigeriansk form av voodoo. På det sättet kan de övertyga migranter om att de kommer att ”utplåna deras själ” om de inte följer order och begår brott inom narkotikahandel och prostitution.

Västafrikanska migranter lockas även hit med löften om jobb – löften som visar sig vara tomma när de väl kommit till Sverige. I stället leds migranterna in i kriminaliteten.

Läs även: Black Axe – studentföreningen som blev en internationell maffia

Lennart Karlsson, insatsledare vid område Klara i Stockholm, uppger att Black Axes etablering framför allt har skett de senaste fem åren. Många av larmrapporterna kommer från en moské dit många västafrikaner söker sig.

– Moskén här hör av sig till oss. De träffar ofta människor som fått höra att de ska hit och få kontakter för att få jobb. Men så hänger Black Axe-medlemmarna utanför och lockar med dem, säger Lennart Karlsson till Ekot.

Reportern frågar hur det kommer att gå för Black Axe framöver.

– Enligt min uppfattning så är det här ett av världens mest effektiva brottssyndikat. Så tyvärr för vår del, så har de nog en ganska ljus framtid, säger Lennart Karlsson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Hoppas att du uppskattade den här artikeln.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag