Polisen om fritidsledarens knallskott: ”En sprängning mot halsen, då är det godnatt”

Det kan bli mycket allvarliga skador ett knallskott kommer innanför kläderna. Den röda "stämpeln" är ett montage. Foto: Totalförsvarets forskningsinstitut
  • Tisdag 25 aug 2015 2015-08-25
E-post 407

STOCKHOLM Knallskotten som en fritidsledare kastade mot polisen i samband med ett våldsamt upplopp i Kungsträdgården förra året kan orsaka mycket allvarliga skador, visar en rapport från Totalförsvarets Forskningsinstitut. – Skulle den träffa vid halsen spränger du sönder luftrören. Att få en sån sprängning på strupröret, då är det nog godnatt, säger polisinspektör Martin Backman till Nyheter Idag.

Tidigare kunde Nyheter Idag berätta att en fritidsledare i Stockholm erkänt i förhör hur han kastat kraftiga knallskott mot polisen. Händelsen ägde rum i Kungsträdgården förra året i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti höll en demonstration. Fritidsledaren ska enligt en hemligstämplat dokument från Säkerhetspolisen, som Nyheter Idag tagit del av, vara en person som i flera år ingått i det våldsbejakande kriminella nätverket Antifascistisk aktion.

Totalförsvarets Forskningsinstitut har undersökt knallskotten

I den mycket omfattande förunderundersökningen med anledning av det våldsamma upploppet mot polisen förra året står att läsa om vilka skador knallskotten kan orsaka.  I utredningen dokumenteras tester utförda av Totalförsvarets Forskningsinstitut där man låter ett stycke griskött och en bit tyg simulera vad som händer om ett knallskott skulle komma innanför kläderna på en människa. Nyheter Idag har talat med polisinspektör Martin Backman som en längre tid arbetat med att utreda våldsamheterna mot polisen i Kungsträdgården.

– Det här är ju ett tygstycke som har hängts på och det innebär att du har en viss kraft som dämpas i och med att tyget gör så att den trycks inåt något. Hade den bara legat ovanpå köttklumpen hade det inte blivit lika stor skada.

Backman refererar till de bilder som syns i förundersökningen där köttbiten blir kraftigt deformerad. Bilderna visar hur ett knallskott skulle kunna slita upp flera stora decimeterlånga sår och orsaka mycket stor skada om de kommer innanför kläderna på en människa. Detta trots att man har testat knallskotten med till viss del ”gynsamma” förhållanden för att inte maximal skada ska inträffa.

– Det är inte så att tyget är fastsatt på något sätt, utan man har lagt ett tygstycke ovanpå och sedan har man sprängt det här knallskottet.

Så tyget är inte virat hårt, eller fastspänt på något sätt, så att det spänner emot?

– Nej, nej. Man har lagt tyget på köttet och i kanterna på tyget har man lagt något bara för att hålla tyget nedåt så det ligger kvar och inte fladdrar uppåt. Det är inte ihopsnurrat på något sätt, det är mer fäst för att simulera en vanlig byxa som sitter ovanpå.

Jag trodde det var som lite vassare kinapuffar eller nått…

– Det har det varit tidigare. Nu har det då blivit att vi påträffat sådana här kraftigare smällare, det är därför vi har valt att göra den här undersökningen på FOI.

De kraftigare knallskotten som Backman syftar på är av märket Piratka P2000. Det är den typ av knallskott som tagits i beslag vid en husrannsakan hos fritidsledaren. Totalförsvarets Forskningsinstitut och har även låtit mäta ljudnivåerna som på en meters avstånd når över 170 decibel. Överläkare Helge Rask-Andersen vid öronkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala konstaterar i ett svar till polisen att en ofrivillig exponering för impulsljud om 170 decibel medför stor akut risk för total funktionsbortfall eller total dövhet.

Även om ett knallskott av det märke som fritidsledaren kastade på poliserna skulle brisera fem eller tio meter ifrån, med uppmätta ljudnivåer om 155 samt 146 decibel, skulle klart överskrida risknivåer enligt Arbetsmiljöverkets regler. Överläkaren konstaterar att sådan ofrivillig exponering medför mycket stor risk för permanenta skador och exempelvis tinnitus. Men det mest allvarliga är om knallskottet olyckligtvis skulle komma innanför kläderna på en människa.

Hur stor är sannolikheten att ett sådant här knallskott kan leta sig innanför västen?

– Den är tyvärr rätt stor. Du har ju en öppning vid kragen och den är ju omöjlig att täppa till. Skulle den träffa vid halsen spränger du sönder luftrören. Att få en sån sprängning på strupröret, då är det nog godnatt, konstaterar Backman i telefonen.

Första förhandling i tingsrätten väntas ske den 13 oktober där 15 personer är åtalade för de våldsamma upploppen. Nyheter Idag kommer fortsätta granska det organiserade vänsterextrema våldet.

Vill du bli uppdaterad om fler liknande nyheter? Då kan du trycka gilla på Facebooksidan nedan!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag