Polisen sågas efter Löfvings död

Bild: Albin Olsson/CC BY-SA 3.0/Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 24 feb 2023 2023-02-24
E-post 0

Mats Löfvings anhöriga borde överväga att anmäla polismyndigheten efter Mats Löfvings död på onsdagskvällen. Det menar kriminologen Leif GW Persson.

– De har brustit i sitt arbetsgivaransvar med ett utfall som är det mest tragiskt tänkbara. De har inte gjort det som de enligt lag är ålagda att göra, säger GW till TV4 Nyheterna.

GW är djupt kritisk till Runar Vikstens granskning, där Linda Staaf och rikspolischef Anders Thornberg helt friades från klander, medan all skuld lades på Mats Löfving.

– Att han skulle bli klandrad var han nog väl medveten om, men inte på det här viset. Och att de andra två skulle bli friade. Det är naturligtvis inte så det gått till och detta är alldeles åt helvete, för att utrycka sig mycket milt, säger GW.

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Även arbetsrättsexperten Tommy Iseskog är kritisk till Runar Vikstens granskning. Han menar att jävsfrågor är ett personalärende och borde hanteras internt, medan Vikstens granskning inte utreder den viktiga frågan om arbetsmiljön på polismyndigheten.

– Det är en blandning av principfrågor och ett personalärende, och man har inte alls berört det grundläggande, nämligen den arbetsmiljö som man har haft i det enskilda fallet och kanske i förövrigt på Polismyndigheten, säger Tommy Iseskog till SVT.

Iseskog menar även att granskningen beställdes av fel instans, då rikspolischefen Anders Thornberg beställde en utredning av bland annat sitt eget agerande.

– Rikspolischefen borde inte ha beställt en utredning som skulle handla om hans agerande, det borde ha gjorts av justitiedepartementet, säger Tommy Iseskog.

Runar Viksten står emellertid fast vid sina slutsatser

– Man kan alltid vara efterklok men utredningen vilar på ett arbete som jag har nedlagt under två månader och vad jag har kommit fram till där. Det är inget jag backar från nu, jag står för vad jag kommit fram till, säger Runar Viksten till SVT.

Läs även: Mats Löfving hittad död i sitt hem

Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag