Polisen som inte kunde sluta fyllehota

  • Torsdag 23 apr 2020 2020-04-23
E-post

UPPSALA En polis dömdes för att på fyllan ha beväpnat sig och hotat kollegor, men fick behålla jobbet och genomgå rehabilitering. Men när han fick veta att han omplacerats till Gränspolisen blev han förbannad, lämnade behandlingshemmet och hotade en annan kollega. Även detta brott fälldes han för, och nu meddelar Hovrätten att de inte tar upp målet för prövning.

Under hösten 2018 hamnade en polisman i 55-årsåldern i konflikt med en av sina chefer då han ansåg sig förbigången vid tillsättandet av en tjänst som gruppchef. Det slutade med att han kraftigt berusad hämtade sitt tjänstevapen och började skriva hotelser till chefen.

Läs mer: Polis åtalas för hot och förberedelse till mord mot kollega – full och förbannad

I maj förra året fälldes han för olaga hot och hot mot tjänsteman men friades från åtalet om förberedelse till mord. Straffet blev 100 dagsböter om 430 kronor.

Hade verkligen ingen lust att jobba i Gävle

Den dömde polisen fick inte sparken, men ett krav var att han genomgick rehabilitering för sin alkoholkonsumtion. Vad som skulle ingå i behandlingen var dock en fråga där han och personalavdelningen inte var av samma åsikt.

– De skickade mig på ett behandlingshem mot min läkares inrådan, på Länshälsan, att det inte skulle vara bra för mig. De genomförde i alla fall och efter det så var det diskussion om var jag skulle placeras, säger han i förhör.

Själv ville han vara kvar i närheten av Uppsala, men efter tre veckor på behandlingshem kom hans närmaste chef och en personalansvarig på besök för att säga att han omplacerats till Gränspolisen i Gävle. Han blev rasande.

– De skickade mig till Gävle, som jag uttryckligen inte ville och det ser jag, det är enbart för att jag ska ge upp och säga upp mig eller ta livet av mig, det är det de vill i så fall, så enkelt är det, säger han i förhör.

Riskerar avsked – igen

Han stack från behandlingshemmet samma dag, och ett par dagar senare när han satt och drack öl på O’Learys skickade han ett sms till en av sina chefer där han skrev ”Du tog min hklocka, min hund, min heder, mitt jobb.. vad tror du jag tänker ta?” Chefen, som visste att polismannen kunde vara oberäknelig när han drack, uppfattade det som ett hot, men själv nekar han till att detta var hans uppsåt.

– Med det syftade jag på det som fanns kvar att ta, mitt liv. Jag ville ge henne dåligt samvete, för att jag skulle ta mitt liv, så enkelt är det.

I förhören är det tydligt att han skyller många av sina problem på den aktuella chefen, men vid rättegången hävdade han istället att hans ilska var riktad mot Polismyndigheten i stort, och att han skickat meddelandet till henne enkom för att hon var den enda i ledningen vars telefonnummer han kunde. Tingsrätten fäster dock ingen tilltro till det resonemanget.

Då meddelandet han skickade inte innehöll ett tydligt hot om våld – men innebar en ”uppenbar olägenhet” för mottagaren – fälldes han i februari vid Uppsala tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman, och dömdes att betala 60 dagsböter om 450 kronor. Han överklagade domen, men nu meddelar Hovrätten att de inte ger prövningstillstånd, varför tingsrättsdomen vinner laga kraft..

Även denna gång har Polisens personalansvarsnämnd skrivit i ett yttrande att de gör bedömningen att ”mycket talar för att NN kommer att skiljas från sin anställning vid händelse av en fällande dom.”

Läs även: Underlättade människohandel från ambassaden i Nigeria – döms men slipper straff

Läs även: Ordningsvakt fejkade rån och pekade ut oskyldig – fick väktare att ljuga för polisen

Stöd Nyheter Idag

Hejsan!

Det är kärva tider för den fria journalistiken, och som PLUS-kund får du inte bara tillgång till allt det vassaste vi har att erbjuda, du ger oss också möjligheten att fortsätta utvecklas och bli ännu bättre. Vi behöver varandra.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag