Polisen uppdaterar ”mordbibeln” – ska bli bättre på att lösa grova våldsbrott

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

Nu ska polisen uppdatera den så kallade ”mordbibeln” med riktlinjer för utredning av grova våldsbrott. Detta då de gamla riktlinjerna inte är anpassade till dagens gängkriminalitet, rapporterar Ekot.

I syfte att lösa fler gängrelaterade mord och andra brott ska polisen uppdatera den så kallade ”mordbibeln”, riktlinjerna för utredning av grova våldsbrott. Detta eftersom det gamla sättet att arbeta på inte är anpassat för dagens gängkriminalitet.

– Det gamla går inte tillräckligt fort, säger Erik Nord, chef för utredningsenheten i polisregion Väst, till Ekot.

Gängrelaterade mord skiljer sig på så sätt att det ofta saknas koppling mellan gärningsman och offer. Därför är de första timmarna avgörande och för mycket styrning riskerar att försvåra utredningen.

– Då rinner ofta möjligheterna till snabba ingripanden en ur händerna, säger Nord.

Polisens arbetssätt har redan börjat förändras på sina håll och kanter och Carola Pettersson, projektledare på Noa, hoppas att det nya sättet att arbeta ska resultera i fler uppklarade utredningar.

– Det här är två helt olika tillvägagångssätt och då kan man liksom inte göra på samma sätt och förvänta sig att slutresultatet ska bli bra, säger hon till Ekot.

Läs även: Förtroendet för polisen störtdyker efter Linda Staaf-affären

Läs även: Rikspolischef Thornberg om våldsvågen: ”Har ingen riktigt bra förklaring”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag