Polisen vill sparka kvinnor ur samma släkt – blev av med säkerhetsbehörighet

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 27 jan 2024 2024-01-27
E-post 0

Skånepolisen vill säga upp tre kvinnor som är nära släkt med varandra och är civilanställda på olika håll i myndigheten med olika tjänstebakgrunder, rapporterar Sydsvenskan.

Bakgrunden är ett möte som säkerhetsrådet inom polisens region syd höll den 13 december, då det beslutades att kvinnorna skulle bli av med sina säkerhetsbehörigheter.

Då alla andra tillgängliga tjänster inom regionen kräver säkerhetsbehörighet vill polisen nu säga upp kvinnorna av ”personliga skäl”.

– Vi har inte fått någon motivering eller argument över huvud taget. Men vi har inga förbindelser med kriminella släkter eller klaner eller sånt, om det är det man vill få det till, säger en av kvinnorna till Sydsvenskan.

Kvinnorna har emellertid en gemensam släkting med kriminell bakgrund.

– Men det har varit känt för myndigheten i över tio år. Det la jag fram vid den första säkerhetsgranskningen, Säpo känner till det. Och det kan inte påverka oss – jag har inte haft kontakt med honom på många år, säger kvinnan och fortsätter:

– Men som sagt: Vi vet inte säkert vad det handlar om. Kanske pågår det något vi inte känner till eller har kunskap om.

Uppsägningen kommer avgöras formellt av polisens personalansvarsnämnd på ett möte i mars. Fram till dess är kvinnorna arbetsbefriade utan lön.

Sydsvenskan har sökt polisens säkerhetschef Jens Åslund, som inte vill svara på tidningens frågor.

Läs även: Underrättelsechef ”övertygad” om att gängen infiltrerat polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag