Underrättelsechef ”övertygad” om att gängen infiltrerat polisen

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 5 okt 2023 2023-10-05
E-post

Har svensk polis infiltrerats av gängkriminella? Det tror Jale Poljarevius, underättelsechef region Mitt, Gävleborg, Västmanland och Uppsala län. I en intervju med Expressen säger Poljarevius att han är ”övertygad” om att svenska poliser arbetar för gängkriminella.

– Mitt värsta scenario nu är: Hur många har vi inne i vår organisation som jobbar för de här kriminella gängen? Jag är helt övertygad om att vi har det, säger Jale Poljarevius till tidningen och fortsätter:

– Det kan vara poliser med spelskulder, som får lån med juggeräntor, eller som fallit i frestelser.

– Det kan vara en dotter i en klan. Därför får vi inte sänka kraven på polisutbildningen, det gäller att sålla ordentligt, tillägger Daniel Larsson, insatschef som är med när Expressen gör sin intervju.

Läs även: Uppgift: Hemlig polisrapport som gavs till Turkiet läckte till Rawa Majid

Senare under reportaget möter Expressen och Poljarevius partiledarna Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C). När Demirok frågar om vad som händer med de gängkriminella när de kommer ut från fängelse får han en rejäl avhyvling av Poljarevius.

– Vad tror du själv? Tror du att de blir schackspelare? Bibliotekarier? Att de börjar kolla på Australian Open på vintern, French Open på våren, Wimbledon på sommaren och US Open på hösten, tror du det? Det tror inte jag.

– Jag önskar att jag kunde säga ”nu blir det bara bättre”. Nej, det här kanske bara är slutet på början. Nu går vi in i kapitel ett. Det här var prologen. Den är klar, säger Poljarevius, som menar att Sverige har ”världens lägsta straff för grova brott”.

– Tänk om Breivik mördat i Sverige? Karln är levande bevis för dödsstraff. Men i Norge, om han säger att han tänker fortsätta mörda, då finns det en regel som gör att han kan hållas i ytterligare tio år till.

– Det låter brutalt men det gäller att skydda omgivningen. Vi måste införa liknande regler här. Vi måste bedöma om de kommer fortsätta mörda. Då ska de fortsätta vara inlåsta. De som vill kliva av, de måste få hjälp. Men vi ska inte vika en millimeter och vi ska jaga de här människorna som i Zjukovs bredanfall, säger Poljarevius med en referens till Sovjetunionens marsalk under andra världskriget Georgij Zjukov.

Läs även: Demirok (C) ”ställer inte upp” på koppling mellan invandring och gängvåld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag