Polisens interna dokument: Samtliga identifierade sexförgripare av utländsk härkomst på We are Sthlm

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 aug 2016 2016-08-18
E-post 7101

STOCKHOLM Ett internt dokument från polisen som beskriver sexofredanden under festivalen We are Stockholm förra året visar att samtliga identifierade gärningsmän som tafsat på flickor var av utländsk härkomst. Det avslöjar ekonomen Tino Sanandaji på sin blogg efter att tagit del av dokumenten.

Efter att Nyheter Idag avslöjade att dagstidningen Dagens Nyheter mörkade omfattade sexövergrepp i Kungsträdgården förra året har debatten gått varm. De vittnesuppgifter som Nyheter Idag då tog del av gjorde gällande att ett flertal av gärningsmännen som begick sexövergrepp på unga tjejer var av utländsk härkomst.

Nu avslöjar nationalekonomen Tino Sanandajisin blogg att samtliga identifierade gärningsmän var av utländsk härkomst. Det är totalt åtta personer som identifierats enligt polisens rapport.

Tre av dessa utpekade gärningsmän är svenska medborgare av utländsk härkomst. En gripen person anges ha tolkbehov på persiska, vilket är ett språk som främst talas i Iran. Övriga gripna är antingen afghanska medborgare eller så har de tolkbehov på dari som är ett av två officiella språk i Afghanistan”, står att läsa i rapporten som Sanandaji nu avslöjar.

Polisens tidigare version: ”1 procent av de en ensamkommande”

Nyligen gav Nina Rung hos polismyndigheten en bild av att det i huvudsak inte är individer med bakgrund i annat land som gör sig skyldiga till sexövergrepp i Sverige. Det förklarade hon på Facebooksidan ”Doktorn” som är en podd som drivs av poliser.

”Det har då visat sig att 1 procent av de ensamkommande flyktingarna har stått för ungefär 1 procent av brotten på festival. Vi behöver därför fokusera på de andra 99 procenten där de allra flesta brott begås”, skrev hon då.

Den bilden blir starkt missvisande när polisens interna beskrivningar av händelserna säger något helt annat. Vidare pekas särskilt ensamkommande flyktingungdomar ut som en problemgrupp i rapporten.

”En stor problemgrupp under kvällen har varit ett ungdomsgäng om ca 50 personer. Dessa är s.k. ensamkommande flyktingungdomar, företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för merparten av bråken under kvällen, bl.a . det då målsäganden fick armen avslagen”, skriver polisen.

Läs också: We Are Sthlm-festivalen hindrade journalist att intervjua tjejer som blivit sexofredade

Polisen upplever sig maktlös

Trots att gärningsmännen identifierats blev de snabbt släppta igen står att läsa i rapporten. Polisen konstaterar att ”varken rättsväsendet eller samhället i övrigt ha de verktyg som krävs för att förhindra att dessa unga män återfaller i liknande brottslighet”.

”Gängen har i år varit lite större och äldre än tidigare år (ca 50-tal, 16-20 år). Mest utåtagerande har ett ungdomsgäng av s.k. ensamkommande flyktingungdomar varit, de flesta från Afghanistan. Även ett gäng med Marockanska ungdomar har varit mycket våldsaktivt”, fortsätter polisen i sin rapport.

Även i år förefaller samma situation att upprepas. Hittills under årets festival We are Sthlm i Kungsträdgården har det rapporterats in 14 anmälningar om sexuellt ofredande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag