Polisens lista över utsatta områden kan bli hemlig

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 3 apr 2019 2019-04-03
E-post 1518

SVERIGE Polisens uppdaterade lista över utsatta områden kan komma att bli hemligstämplad, rapporterar Dagens Nyheter. Detta eftersom politiker tycker att det är stigmatiserande när deras områden pekas ut.

Senaste gången polisen släppte sin lista över utsatta områden var i juni 2017. Då kom man fram till att det fanns totalt 61 sådana områden i Sverige, varav 23 klassades som särskilt utsatta områden.

Bland kommunpolitikerna råder delade meningar om polisens lista. Vissa menar att den är stigmatiserande och att problemen bara förvärras när ett område pekas ut. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, vill att Gottsunda ska bort från listan.

– För oss var det förödande att hamna på den. I ett läge där vi behövde få hit investeringar och planerade för byggandet av nya bostadsrätter fick Gottsunda istället en kraftigt negativ stämpel, säger han till Dagens Nyheter.

Lyssna: Nyheter Idag-podden: ”Nu ska C driva sin stollighets-migrationspolitik genom S”

Skäggetorp i Linköping är ett annat särskilt utsatt område. Kommunalrådet Niklas Borg (M):

– Listan demoniserar bostadsområdet och skapar otrygghet i sig. Det handlar inte om att vi vill sopa samhällsproblem under mattan – vi vet precis vilka utmaningar som finns. Men gör man det jobb som krävs behöver man inte peka ut områden på nationella listor.

Enligt Dagens Nyheter är det högst osäkert om polisen kommer att offentliggöra den uppdaterade listan för i år – detta då listan anses kontraproduktiv och att vissa kommuner är ”livrädda” för att hamna där.

– Om en eventuell ny, samlad lägesbild kommer att bli offentlig är ännu inte bestämt, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på polisens nationella operativa avdelning, till Dagens Nyheter.

På sociala medier har nyheten väckt kritiska reaktioner.

Läs även: Tjuv ger sig på äldre och barn – polisen lämnar ut signalement

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag