Polisens teori om explosionen: Utplacerad sprängladdning

Den rykande byggnaden i Annedal, Göteborg. Foto: Läsarbild.
  • Tisdag 28 sep 2021 2021-09-28
E-post

GÖTEBORG Tidigt på tisdagsmorgonen skedde en våldsam explosion i Annedal i centrala Göteborg. Under en snabbt sammankallad pressträff senare på förmiddagen säger polisen att det förmodligen rör sig om en utplacerad sprängladdning. – Vi tror att någonting har exploderat som inte har naturliga följder, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Vid elvatiden har polisen ännu inte kunnat gå in och göra en teknisk undersökning i byggnaden. Detta eftersom räddningstjänstens arbete alltjämt fortsätter.

– Vi har varit här sedan strax innan klockan fem imorse. Vi har en brand med kraftig brandgasspridning i byggnaden här. Det har inneburit att vi har haft kraftig brandgasspridning upp i fastigheten i flera trapphus som har blivit påverkade, säger Martin Lindsten, räddningsledare på brandförsvaret, under pressträffen.

Han fortsätter:

– Vi jobbar i detta nu med en brandhärd, en brand som vi har lokaliserat här inne på entréplan.

– Jag har inte en fullkomligt klar bild om detta är den enda branden, utan vi kommer fortsätta jobba på insidan för att eftersöka och kontrollera om det är så att det brinner på fler ställen.

Läs även: Stor explosion i Göteborg – 20-tal personer till sjukhus

Enligt Lindsten har man prioriterat de trapphus där de sett att ”det är viktigt att evakuera”. I de trapphusen uppger han att samtliga har evakuerats. Hur många det rör sig om vet han inte.

– Jag har inte klar bild kring hur många som har evakuerats, säger han.

I nuläget kan han inte ge någon tydlig prognos på hur länge deras arbete kommer att fortgå. Angående vad det var som small svarar Lindsten:

– Det har jag inga uppgifter om.

Teorin: utplacerat föremål

På pressträffen uttalar sig också polisens presstalesperson Thomas Fuxborg om tisdagens dramatiska händelser. Enligt honom har polisen inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

– Det kom in imorse som att någonting exploderar. Vad det är för någonting och eventuellt hur många smällar, det får utredningen visa så småningom när räddningstjänsten är klara med sitt arbete här.

På frågan från en reporter om polisen ser några naturliga förklaringar till smällen svarar han:

– I nuläget gör vi inte det.

På frågan vad det innebär svarar han:

– Det innebär att vi tror att någonting har exploderat som inte har naturliga följder.

Enligt Fuxborg rör det sig förmodligen om ett föremål som placerats vid byggnaden. Än så länge känner man inte till om det finns en hotbild mot någon boende i fastigheten.

Sex personer allvarligt skadade

Jenny Carlsson, ansvarig för sjukvårdsinsatsen på platsen, uppger att ett flertal personer har skadats i explosionen. Sex av dessa ska vara allvarligt skadade och har körts till sjukhus med ambulans.

– Det verkar som att de är allvarligt skadade, säger hon.

Enligt Carlsson ska det röra sig om vuxna personer.

– Jag har ingen ålder mer än att de har gått till vuxenakutmottagningar och då är de över 16 år.

Läs även: 2020 nytt rekordår för sprängningar i Stockholm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag