Poliskälla om knivmannen: Vi trodde han var marockan

Foto: Privat/Nyheter Idag
Foto: Privat/Nyheter Idag
  • Måndag 4 sep 2017 2017-09-04
E-post 343

STOCHOLM De poliser som ingrep mot den man som knivhögg en polisman i närheten av Medborgarplatsen i torsdags förra veckan trodde att de grep ett marockanskt gatubarn. Det säger den poliskälla som Nyheter Idag tidigare talat med.

Källan, som jobbar som polis i Stockholm, är förvånad över beskedet om att mannen begärt tolk till den persiska dialekten dari vilket tyder på att han skulle vara från Afghanistan.

– Det är lite konstigt, för det var vad flera av kollegorna sade. Någon påstod sig känna igen honom, säger källan.

Källan poängterar att det ofta råder oklarheter kring gatu- och flyktingbarnen, att mannen tidigare kan ha rört sig bland de gäng av marockanska gatubarn som uppehåller sig i centrala Stockholm och att han därför misstagits för att vara en arab.

– Att de far med osanning om sina identiteter är inget nytt, det gör de ofta, säger källan.

– Jag vet att flera av de här barnen, när vi kört dem till socialtjänsten, då har de helt andra namn på dem än vi har.

Av de domstolshandlingar som Nyheter Idag tagit del av framgår inte vilket land den häktade mannen kommer ifrån. Fälten om medborgarskap har lämnats tomma på alla handlingar.

Mycket tyder på att de svenska rättsvårdande myndigheterna helt enkelt inte vet vem det är som häktats. Förövaren kan till och med ha beställt tolk till dari trots att han inte talar det språket. Ryktet i polishuset gör gällande att den misstänkte knivmannen inte säger så mycket i förhören med honom.

– Det där om något visar djungeln av problematiken med oklara ID. Till och med vid ett såhär grovt brott har man problem med att fastställa identiteten, säger poliskällan.

SE ÄVEN: Poliskälla: Marockanskt gatubarn knivhögg polisen vid Medborgarplatsen
SE ÄVEN: Muhammad som knivhögg polis i Stockholm har själv sagt att han är 25 år gammal

Vilken grupp känner du mest sympati och förståelse för?
1803 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag