Polismästaren: Nio förnedringsrån – sedan får ungdomar coachsamtal

Carin Götblad. Bild: SVT / Nyheter Idag
  • Lördag 17 jun 2023 2023-06-17
E-post 0

Vad händer med en ungdom som anmälts för sitt åttonde eller nionde förnedringsrån? De får ett coachsamtal en gång i månaden. Det berättar Carin Götblad, polismästare vid polisens Nationella operativa avdelning.

– Jag har i min polisregion haft 14-åriga rånare som har anmälts för sitt sjunde, åttonde, nionde förnedringsrån och enda insatsen blir att träffa en coach en gång i månaden, säger Götblad till SVT.

– För vi överlämnar dem till socialtjänsten. Det händer för lite, fortsätter hon.

Polismästaren har följt kriminaliteten hos ungdomar i flera år. Hon säger att dagens situation saknar motstycke och att den grova kriminaliteten kryper allt längre ned i åldrarna.

– Vi har hittat 14-åringar med en Kalasjnikov i baksätet på en bil, säger hon.

Hon tycker heller inte att det gjorts tillräckligt för att stoppa utvecklingen. Eller för den delen rätt saker. Därför vill hon nu se tydliga åtgärder som sätts in mycket tidigare. Vad dessa åtgärder skulle bestå av framförs emellertid inte i SVT-inslaget.

– Man har kommit in för sent och det har gjorts för lamt, säger hon.

Läs även: Norsk polischef: Därför har vi mindre problem än Sverige

Läs även: Polisen: Allt fler föräldrar anger sina barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag