Politiker i blåsväder – säljer skyddsmasker till ockerpris

Bild: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM/Faksimil Twitter
  • Onsdag 18 mar 2020 2020-03-18
E-post 788

Politikern Willam Hahne (AfS) får hård kritik för sin försäljning av skyddsmasker mot coronaviruset till kraftigt höjda priser. Hahne menar att han bidrar till att fler skyddsmasker finns i landet, och att han borde belönas för att ha tagit en ekonomisk risk.

William Hahne, vice partiledare för partiet Alternativ för Sverige som säger att man ”är ett parti som företräder Sverige och det svenska folkets gemensamma intressen”, säljer skyddsmasker mot coronaviruset för 249 kronor.

Läs även: Australiensiskt genombrott i kampen mot coronaviruset

Det är upp till tio gånger dyrare än skyddsmaskerna kostar normalt sett, vilket journalisten Emanuel Karlsten var först med att uppmärksamma.

Hahne får hård kritik på Twitter för sin affärsidé, som många menar är profitera på sina landsmän under en pågående kris.

Läs även: Stegrud (SD): Coronakrisen visar behovet av rätt prioriteringar och ledarskap

Allmänna råd för att begränsa spridningen av coronaviruset

Undvik röra vid ansiktet eller ögonen.
• Undvik nära kontakt med sjuka människor, särskilt om du har förkylning.
• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, sikta på 30 sekunder. Glöm inte naglar och ovansidan av handen. Komplettera med handsprit om det finns.
• Hosta och nys i armvecket eller i en näsduk.
• Stanna hemma när du är sjuk.
• Har du varit i riskzon, kontakta arbetsgivare och/eller läs på Folkhälsomyndighetens 
hemsida för ytterligare rekommendationer.

William Hahne skriver emellertid till Emanuel Karlsten att hans försäljning är ett bidrag till den gemensamma kampen mot coronaviruset.

”Man ska inte glömma att även privatpersoner kan vara i behov av andningsskydd. Det finns många samhällsviktiga yrken utanför sjukvården och det är av högsta vikt att människor i olika riskgrupper gör vad de kan för att undvika att bli smittade. Om färre blir smittade så blir också sjukvården mindre belastad, vilket är mycket viktigt i nuläget”, skriver Hahne till Karlsten.

Hahne menar också att han tagit en personlig ekonomisk risk med sin affärsidé som förtjänar att belönas.

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker, och riskerat större delen av mitt livs besparingar för att importera andningsskydd till Sverige i ett läge där det råder extrem brist på dem i hela världen, så hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt” skriver Hahne till Karlsten.

Läs även: Folkhälsomyndigheten svarar om brittiska rapporten: Vår strategi är att man ska skydda utsatta grupper och isolera sjuka

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag