Politiker lämnar efter Centerpartiets nya islamistskandal

Mahmoud Addas med tummarna i luften. Snett till höger om honom syns Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson Foto: Facebook
  • Måndag 19 okt 2020 2020-10-19
E-post 1245

KROKOM Syriske centerpartisten Mahmoud Addas hamnade i blåsväder efter att hans skandalinlägg på Facebook om yttrandefrihet och halshuggningen i Frankrike uppmärksammats på söndagen. Nu lämnar han partiet. Även hans dotter, som också varit aktiv medlem, lämnar.

Religionsforskaren Sameh Egyptson har tidigare på sin blogg konstaterat att argumentationen i Mahmoud Addas numera raderade Facebookinlägg är islamistisk.

Tidigare har Mikail Yüksel och Ebtisam Aldebe lämnat Centerpartiet efter islamistskandaler. Nu meddelar Centerpartiet i Krokom på sin Facebooksida att Mahmoud Addas lämnar alla sina uppdrag: i distriktsstyrelsen, kretsstyrelsen och socialnämnden i Krokom. Partiet har tidigare profilerat Mahmoud Addas för hans syriska bakgrund.

Man skriver också att man inte ”på något sätt står bakom det inlägg Mahmoud Addas lagt ut på sin Facebook-sida. Tvärtom, yttrandefriheten är helt grundläggande i en demokrati, vilket också inbegriper rätten att kritisera religion.”

På söndagen meddelade Centerpartiet att man haft ett allvarligt samtal med Addas som menade att det hela tolkats fel. Han bad också om ursäkt ”för att det blev fel”.

 

Hur Addas kunnat bli medlem och kunnat klättra i partiet ger man ingen förklaring till. Nyheter Idag har sökt företrädare för Centerpartiet för en förklaring.

Till Ledarsidorna skriver Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani i ett mejl:

Centerpartiet står inte på något sätt bakom Mahmouds uttalande. Tvärtom, yttrandefriheten är helt grundläggande i en demokrati, vilket också inbegriper rätten att kritisera religion. Vi ser allvarligt på det Mahmoud har skrivit, inlägget rimmar inte alls med Centerpartiets syn på yttrandefrihet, vilket vi även förklarat för honom.”

Det var efter halshuggningen på fredagen i Frankrike av läraren Samuel Paty som visat Muhammedbilder som Mahmoud Addas kommenterade på sin Facebookvägg (ett inlägg som numera är raderat). Något som först uppmärksammades av Medborgerlig Samlings politiker Åsa Tallroth.

Läs mer: Nio gripna efter att lärare halshöggs

Inlägget var uppdelat i en del på svenska, och en del på arabiska. I den svenska delen fördömer Addas mord och kallar det ”ett smutsigt brott”. Men Addas skriver också att även att förolämpa religioner är ett ”smutsigt brott”.

”Kränkning eller förolämpning av religioner och övertygelser är inte yttrandefrihet, det är också ett smutsigt brott.”

För sina arabiskspråkiga följare lägger Addas till en ytterligare formulering om att förolämpning av religioner och övertygelser är ett brott som ”förtjänar straff”.

”Mord är ett hemskt brott, ingen har rätt att mörda hur som helst. Vi lever inte i djungeln. Precis som förolämpning av religioner och övertygelser inte är yttrandefrihet. Det är ett brott som förtjänar straff.”

 

Addas dotter – även hon aktiv i Centerpartiet – skrev två kommentarer till Mahmoud Addas inlägg där hon menade att handlingar får konsekvenser och uppmanade till att inte förolämpa religioner.

”Det har alltid varit så och kommer vara så. Människor behöver förstå det här konceptet om att mord kan inte ha ursäkter och att det finns konsekvenser, man kan inte gå runt och göra det man vill utan att betala pris, nu eller senare i livet.”

och:

”Vi bör framförallt respektera varandra utan förolämpningar eller provokationer. Oavsett om det är religion eller etnicitet.”

 

Ytterligare en släkting till Abbas gav en antidemokratisk kommentar.

”Man kan inte kränka andras religioner, oavsett vad de tror på och sen kalla det frihet.”

Dottern har i efterhand kommenterat det hela på sin Facebook. Hon menar att det hela gjort att hennes syn på begreppen ”frihet” och ”yttrandefrihet” i Sverige har ändrats.

Dottern tycker att hennes far stått upp mot ”förolämpningar” av mänsklighet.

”Jag låter ingen på den här planeten hota min pappa eller min familj för att vi står med mänsklighet och emot förolämpning av den”, varnar hon.

Dottern ser inte heller några fel i vad hennes far har skrivit.

 

Två andra kommentarer på Mahmoud Addas inlägg – gjorda på arabiska – sticker ut.

Inläggen är gjorda av män som till synes inte verkar bo i Sverige.

Mehmet Kavaf har en turkisk flagga i sin Facebookprofil. Kavaf skriver att både mördaren och den mördade är extremister och inte vet något ”om frihet”.

Den andre har en anonym profil, ”Said Zidan”. Han tycker att det måste införas en internationell lag som straffar förolämpningen av religiösa symboler.

 

 

Mahmoud Addas svarar Said Zidan: ”Tyvärr det är det som händer min vän.”

Bli prenumerant

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag