Nio gripna efter att lärare halshöggs

Den mördade läraren Samuel Paty. Bild: Twitter
  • Lördag 17 okt 2020 2020-10-17
E-post

Sammanlagt nio personer har gripits efter fredagens halshuggning av en lärare utanför Paris, rapporterar France 24. Två av de gripna ska vara föräldrar till ett barn på den skola där läraren undervisade, och tidigare visat Muhammedkarikatyrer i samband med en lektion om yttrandefrihet.

Gärningsmannen, som sköts ihjäl av fransk polis, är enligt franska myndigheter är enligt franska myndigheter en 18-årig man, Abdoullakh Anzorov, som fötts i Moskva med tjetjenskt ursprung. Enligt vittnesuppgifter ska han ha ropat ”Allahu akbar” i samband med attacken.

Läs även: Lärare som visat Muhammedkarikatyrer halshöggs med kökskniv – gärningsmannen vrålade ”Allahu Akbar”

Enligt Daily Mail heter den mördade läraren Samuel Paty och var 47 år gammal. Inför lektionen hade han uppmanat muslimska elever att lämna klassrummet så att de inte skulle bli kränkta.

En 13-årig muslimsk flicka blev emellertid kvar, och fick se karikatyrer på Muhammed från satirtidningen Charlie Hebdo, som var målet för en islamistisk terrorattack 2015.

Flickan berättade för sina föräldrar, som anmälde läraren, och ett möte hölls med muslimska föräldrar, Paty, skolans rektor och franska myndigheter.

En person som påstod att hans dotter sett karikatyrerna postade en film på Twitter där Paty kallades för en ”skurk” som inte var lämpad att undervisa barn. Filmen delades bland annat av en moské i Paris och ledde till att läraren hotades.

Läs även: Macron lovar tuffare tag mot islamism

På fredag larmades polisen till skolan på grund av att en misstänkt individ rörde sig på området. På plats fann de den halshuggna Paty, och i närheten befann sig mördaren, beväpnad med ett knivliknande vapen.

Mördaren var hotfull mot poliserna, och lyckades fly till den närliggande staden  Eragny-sur-Oise, där han blev skjuten av polis. Enligt uppgift ska han vid den tidpunkten även ha haft ett pistolliknande föremål. Mördaren togs till sjukhus där han senare avled.

Innan han sköts av polis ska mördaren ha publicerat en video på sociala meder som bland annat visade det avhuggna huvudet.

Läs även: Misstänkt islamist oskadliggjordes av polis i London efter brutala knivattacker mot oskyldiga

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag