Politiker vill se ny vapenamnesti

Bilder: Sveriges Riksdag / Pixabay
  • Söndag 10 jan 2021 2021-01-10
E-post

Ett antal svenska riksdagspolitiker efterfrågar en ny vapenamnesti, rapporterar Ekot. Den senaste ägde rum under våren 2018.

Flera svenska politiker vill se en ny vapenamnesti, rapporterar Ekot.

En vapenamnesti innebär att personer med ett illegalt skjutvapen eller ammunition kan lämna in det till polisen utan rättslig påföljd. Den senaste i Sverige ägde rum våren 2018 då det enligt Ekot kom in runt 12 000 vapen och enligt vissa politiker är det nu dags för en ny.

– Det finns människor som vill göra sig av med vapen som de har i sin besittning och det här är ett sätt att minska vapentillgången, säger Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson till Ekot.

Även Centerpartiets rättspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson ser positivt på en ny vapenamnesti. Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker går ännu längre och vill att regeringen tar regelbundna initiativ till tidsbegränsade vapenamnestier.

Inrikesminister Mikael Damberg är inte helt oäven inför idén men tillägger att det inte finns några planer på det just nu.

– Om polismyndigheten skulle efterfråga en ny vapenamnesti är jag öppen för det men det är inget vi jobbar med just nu, säger Damberg till Ekot.

Inför den förra amnestin 2018 var en myndighet, Tullverket, skeptisk inför vilken effekt amnestin skulle ha på kriminella nätverk och gäng och att de knappast lämnade in sina vapen.

– Tittar man på antalet skjutningar har det definitivt inte minskat utan har snarare ökat de senaste två-tre åren, och även en ökad frekvens av illegala skjutvapen, sade då Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverkets brottsbekämpning till Sveriges Radio.

Läs även: Nu importeras kolkraft efter stängningen av ännu en kärnkraftsreaktor

Läs även: Bögklubbens missnöje efter Dan Eliassons besök på Gran Canaria: ”Dricksar dåligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag