Pontus Rasmusson i nytt blåsväder – ljög om samarbete med Barncanderfonden

Bild: Faksimil TikTok/Faksimil Pontusrasmusson.se
  • Torsdag 29 dec 2022 2022-12-29
E-post 32

Den kontroversielle influencern Pontus Rasmusson stängdes tidigare i höstas av från Youtube på grund av att han publicerat sexualiserat innehåll som riktas till barn. Nu har Rasmusson startat en hemsida där han hävdar att han samarbetar med Barncancerfonden. Organisationen uppger emellertid att man inte har något samarbete med Rasmusson, och att man inte heller tagit emot några bidrag från honom.

Under hösten hamnade den tidigare mycket populära youtubern och influencern Pontus Rasmusson i rejält blåsväder efter att Svenska Dagbladet publicerade en granskning av hans verksamhet i podcast-format.

SvD:s granskning visade bland annat att Pontus Ramusson fått barn att lägga ut stora summor på betalnummer.

Läs även: Populär Youtuber sexualiserade barn – stängs av och gråter ut

Rasmusson har även anklagats för att anspela på sex för sin ofta minderåriga publik, och efter SvD:s uppmärksammade granskning valde Youtube att stänga av hans konto med hänvisning till att han publicerat sexualiserat innehåll som riktas mot barn.

Nyligen lanserade Rasmusson en egen hemsida där följare kunde ta del av de reaktionsvideor som stängts av från Youtube. Journalisten Emanuel Karlsten skriver på Twitter att sidan är full av så kallad pop-up-reklam, inklusive bedrägeri-annonser om bitcoin.

Rasmussons sida innehöll även fram till på tisdagen Barncancerfondens gamla logotyp. ”Pontus stöttar Barncancerfonden för en värld utan cancer och skänker överskottet från hans merch till Barncancerfonden” hävdade hemsidan.

Barncancerfonden skriver emellertid till SvD att man inte har något samarbete med Rasmusson, och inte heller har godkänt att han använder deras logotyp.

”Barncancerfonden har aldrig haft något samarbete med Pontus Rasmusson och kommer inte ha det framöver heller. Att han använder sig av vår gamla logotyp är inget vi godkänt eller står bakom” skriver Maria Hansson, pressansvarig på Barncancerfonden i ett mejl till SvD.

Barncancerfonden skriver även att man har en policy om att inte ta emot bidrag från företag eller organisationer som ”medverkar i olaglig, korrupt eller oetisk verksamhet”. Eventuella bidrag av den typen kommer att återbetalas till givaren.

Rasmusson har även tidigare hävdat att han skänker pengar till Barncancerfonden. I ett inlägg på Instagram 2020 påstod Rasmusson att han för varje ny prenumerant skulle skänka en krona till organisationen. Men enligt Barncanderfonden har inga bidrag kommit från Ramsusson.

”Vi kan inte se att Pontus Rasmusson startat någon egen insamling till Barncancerfonden och inte heller när vi söker i våra CRM-system får vi träff på hans namn, hans föräldrars namn eller bolagsnamnet. Vi kan därmed inte se att vi mottagit några gåvor från Pontus Rasmusson alls”, skriver Maria Hansson till SvD.

Rasmusson skriver till SvD att det handlar om ”ett missförstånd”. ”Barncancerfonden är en av de organisationer som mitt hjärta brinner för lite mer än andra. Under åren har jag skänkt pengar till dem, men har valt att inte göra det i mitt privata namn då jag tycker att summorna är en ensak mellan oss” skriver Rasmusson till tidningen. När tidningen frågar om i vilket namn han skänkt pengar till Barncancerfonden uteblir dock svaret.

Läs även: Skandal-youtuberns sjuka svar: ”Dessa barn kan ju växa upp och vilja bli tillsammans med mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag