Populär Youtuber sexualiserade barn – stängs av och gråter ut

Bild: Faksimil TikTok/Instagram
  • Tisdag 20 sep 2022 2022-09-20
E-post 49

Med sexuella anspelningar och marknadsföring som riktades till minderåriga blev Pountus Rasmusson, 24, en stor stjärna på Youtube. Men kritiken mot Rasmussons metoder har växt, och nu har Youtubern fått sin kanal avstängd på grund av att han ”sexualiserat minderåriga” enligt Google som genomfört en granskning.

Känner du till Youtube-stjärnan Pontus Rasmusson? Risken finns att ditt barn gör det. 24-åringen från Växjö hade tills alldeles nyligen 177 000 prenumeranter på sin Youtube-kanal där han lockade barn att ringa till betalnummer och anspelade på sex. Enligt Medieakademin var han den femte mäktigaste svenska youtubern år 2021.

Läs även: S-parodi gör succé på Youtube: ”Få komiker som vågar sparka på dem”

Men efter en granskning av Svenska Dagbladet som publicerats som podcast har Google nu stängt av barnstjärnans kanal på grund av det sexuella innehållet.

”Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga”, skriver Googles kommunikationsansvarig Andrea Lewis Åkerman i ett mejl till SvD.

Pontus Rasmusson hade redan innan Svenska Dagbladets granskning kritiserats av andra youtubers och poddare för sitt sexuella innehåll, som när han läste upp brev hans unga följare skickat in om våldtäkt, incest och andra sexuella övergrepp och en Tiktok-video som lades upp i maj med texten ”Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?”. Pontus Rasmusson är även verksam som artist på bland annat Spotify, med låttitlar som ”Birthday sex”.

I november förra året publicerade Youtbekanalen Keku en film om hur killarna bakom kanalen försökte gå på en fest Pontus Rasmusson arrangerat för sina fans. Men trots att de betalat 2000 kronor för biljetterna stoppas de av en vakt.

– Men kom igen killar, ni är ju vuxna för fan, säger vakten till killarna, som är i Pontus egen ålder.

Pontus Rasmusson har även kritiserats för att han marknadsför saker som dyra betalnummer för barn. I en video uppmanat Rasmusson barn att ringa till ett nummer där samtalet kostar 10 kronor minuten även om det inte når fram till Pontus. En kvinna Svenska Dagbladets podcast pratat med ska ha fått en räkning på över 10 000 kronor för samtal hennes barn ringt till Rasmussons nummer.

– Han har insett att barn går med på vad som helst. Säger han att de ska köpa hans tröja kommer de göra det. Säger han att de ska ringa honom kommer de ringa honom. Man fattar att det blir någon sorts maskineri: ”Hur ska vi göra för att tjäna så mycket pengar som möjligt på barn?”, säger Youtubern Pontus ”Anjo” Björlund till Svenska Dagbladet.

Pontus Ramsusson har fortfarande kvar sin kanal på Tiktok, Youtubekanalen ”Pontus Ramusson 2.0” och sitt konto på Instagram. Han har vägrat kommentera SvD:s granskning, men i ett inlägg på Instagram skriver han att ”Alla personer gör misstag. Jag vet att jag kan ses som kontroversiell och att jag dagligen får hat och hot som jag lärt mig bortse. Men ett par videor i början av ens jobb som enligt några är fel ska inte påverka hela ens liv, karriär och framförallt inte det enda jag lever för att göra”.

Läs även: Youtuber lurade hemlös att äta tandkräm – döms till femton månaders fängelse

Läs även: S-trollets hemliga näthat på Flashback

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag