Prinsessan Estelle såg Metallica – nu inleder kommunen granskning

Bild: Bengt Nyman/Kreepin Deth/Wikimedia Commons
  • Torsdag 11 jul 2019 2019-07-11
E-post 1320

Efter Metallicas konsert på onsdagen är Göteborgs miljöförvaltning kritiska mot att besökare trotsat rökförbudet utan att avvisas, och att prinsessan Estelle, 7, såg konserten från ett specialutrymme trots 13-års-gräns. Nu inleder man en granskning.

På tisdagen spelade Metallica för  64 050 fans på Ullevi, vilket är nytt rekord för bandet. Bland annat fick man igång publiken i allsång med en cover på den svenska punk- och proggklassikern ”Staten och Kapitalet”, som skrevs av proggbandet Blå Tåget men blev folkkär i och med Ebba Gröns version.

En besökare som i synnerhet ska ha uppskattat Metallicas låtval var prins Daniel, på plats med kronprinsessan Viktoria och dottern Estelle. Enligt Svensk Damtidning är prinsen ett stort fan av både Metallica och Ebba Grön.

Inget tillstånd för prinsessan

Men alla var inte nöjda med konserten. Nu kräver Göteborgs miljöförvaltning svar från arenabolaget om hur man kunde tillåta 7-åriga prinsessan Estelle att se konserten från en loge tillsammans med föräldrarna, trots att den i övrigt hade 13-års-gräns, rapporterar Aftonbladet. 

– Det finns inget tillstånd från vår sida, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Göteborgs stad, till Aftonbladet.

Problemet handlar om ljudnivåerna på arenan, som anses för höga för så små barn.

– Vi har begärt in information från Got Event om vilka aktuella utrymmen som använts så att vi kan bedöma ljudet där. Vi kommer att kräva att de återkommer till oss och utifrån de uppgifterna så gör vi bedömningen om det är okej eller inte, säger Yusra Moshtat.

Från Hovets sida anser man emellertid att konserten var lämplig för prinsessan.

– I och med att kronprinsessparet och prinsessan Estelle var i en loge så var det enligt reglerna korrekt. Det var anledningen till att de satt i en loge, att de skulle följa säkerhetsreglerna i och med att hon har lägre ålder. Det var en viktig del i planeringen så att Estelle skulle kunna följa med, med tanke på restriktionerna och åldersgränsen säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbadet.

Läs även: Missnöje bland poliser och krögare inför nytt rökförbud

Arrangören Live Nation skriver till Aftonbladet att man öppnade upp ett specialutrymme för att prinsessan skulle kunna se konserten.

”Vi kommenterar inte enskilda besökare, men i detta fall rör det sig om ett barn som befunnit sig i en kontrollerad miljö där ljudnivån understiger rekommendationen kring ljudnivåer från Folkhälsomyndigheten. Detta är en plats på Ullevi som inte finns tillgänglig till försäljning på evenemang. Kan inte kommentera ärendet vidare”, skriver Alexander Kihlström, pressansvarig på Live Nation, i ett sms till Aftonbladet.

Men Göteborgs miljöförvaltning vill själva kontrollera ljudnivån i det aktuella utrymmet under torsdagen.

Besökare bröt mot rökförbudet utan att avvisas

Men det var inte bara prinsessans närvaro som var problematisk, enligt Göteborgs miljöförvaltning. SVT rapporterar även att flera konsertbesökare ska ha brutit mot rökförbudet på Ullevi utan att avvisas av vakter.

– Det har helt klart brustit i reglerna om att följa tobakslagen, säger Yusra Moshtat till SVT.

Det var framförallt vid ståplatserna närmast scenen som åskådare bröt mot rökförbudet utan att avvisas.

– Jag kan förstå att det är svårt med så många människor inne samtidigt på arenan. Men det är tråkigt att de inte har lyckats hålla förbudet inne på arenaområdet. Vi ser väldigt allvarligt på det, säger Moshtat.

Enligt Moshtat kan det bli fråga om någon form av föreläggande mot ansvariga.

Se Metallicas version av ”Staten och kapitalet” här.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag